10.000 de laptopuri, pentru elevii şi profesorii din R. Moldova. Contractul de achiziţie a fost semnat
Sursa foto:mecc.gov.md Vizualizari:

10.000 de laptopuri, pentru elevii şi profesorii din R. Moldova. Contractul de achiziţie a fost semnat

Contractul de achiziţie a 10 000 de laptopuri în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova” a fost semnat luni, 26 octombrie, de Ministerul Educaţiei, Culturi şi Cercetării şi compania câştigătoare. Potrivit documentului, notebook-urile urmează a fi livrate în termen de 120 de zile, iar valoarea per unitate este de 291,42 de dolari. Acestea sunt de model Lenovo V15 ADA, vor fi dotate cu sistem de operare licenţiat şi sunt destinate pedagogilor şi elevilor pentru studiul la distanţă.

Dat fiind faptul că suma alocată pentru această achiziţie a fost de 3 500 000 de dolari, iar oferta prezentată a fost de de 2 914 200 de dolari, Ministerul şi-a propus iniţial să majoreze cantitatea de unităţi procurate cu 15% ( reprezintă cantitatea maximă posibilă în conformitate cu documentele de tender), astfel încât numărul laptopurilor achiziţionate din suma prevăzută să fie de 11 500. Totuşi, în situaţia pandemică COVID-19, care a provocat deficitul de laptopuri şi de piese pentru fabricarea acestora la nivel global atât compania câştigătoare, cât şi producătorul nu au putut asigura livrarea cantităţii suplimentare solicitate de minister. 

În consecinţă, cei 585 800 de dolari economisiţi în această procedură, vor fi folosiţi în aceleaşi scopuri, în cadrul unui nou concurs de achiziţii. În acest sens, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a făcut deja un demers către Ministerul Finanţelor pentru alocarea a încă 1 800 000 de dolari  în cadrul proiectului, la fel, pentru achiziţie de laptopuri, necesare învăţării la distanţă.

Amintim că la achiziţia de notebook-uri, desfăşurată prin intermediul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, în coordonare cu Banca Mondială şi în baza procedurilor de achiziţie stabilite de aceasta,  au participat trei companii, una dintre care a fost respinsă pe motiv că a prezentat oferta depăşind termenul limită. După evaluarea celor două oferte valide, a fost desemnată câştigătoare compania care a înaintat o propunere financiară cu 635.800 de dolari mai mică decât celălalt ofertant.

Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova” este un împrumut investiţional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanţarea activităţilor ce vor consolida calitatea educaţiei şi vor duce spre un sector al educaţiei mai eficient.

Similare
RECOMANDĂRI