Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

38 de ani de la un zbor istoric. Pe 18 mai 1981, Dumitru Prunariu a decolat de pe cosmodromul Baikonur, Kazahstan

Se împlinesc 38 de ani de la zborul istoric în spaţiu al lui Dumitru Prunariu. Chiar şi după aproape patru decenii, performanţa românului e unică. În 1981, Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului Intercosmos prin care URSS îşi ajuta aliaţii să facă acest zbor. Prunariu a stat în spaţiu aproape opt zile.

Nava Soiuz 40 a fost lansată pe 14 mai 1981, la orele 20:17, ora Bucureştiului, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Echipajul era format din comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană şi Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător. Pentru acel zbor, românul s-a antrenat patru ani alături de Dumitru Dediu, un alt ofiţer român. Cu doar două zile înaintea decolării, Prunariu a fost anunţat că va zbura, iar colegul său rămâne rezervă.

După aproape patru decenii de la zbor, Prunariu duce dorul imponderabilităţii, dar şi al imaginii Pământului văzut de acolo de sus.

Dumitru Prunariu a stat o săptămână pe staţia orbitală Saliut 6, alături de Popov şi de alţi doi cosmonauţi sovietici. Au lucrat împreună la câteva zeci de experimente ştiinţifice. După şapte zile, 20 ore, 41 de minute şi 52 de secunde, românul a revenit pe Pământ. Capsula a aterizat fără probleme în stepa Kazahstanului, pe 22 mai 1981.

Similare
RECOMANDĂRI