Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ajutor din inimă, pentru inimă. Două femei din Ucraina au fost operate pe inimă la o clinică din Chişinău

Refugiaţii din Ucraina nu au primit doar adăpost şi ospitalitate în Republica Moldova. Mulţi dintre ei au avut nevoie şi de asistenţă medicală iar medicii basarabeni i-au ajutat. Au fost şi intervenţii chirurgicale complicate care le-au salvat viaţa. Două femei din Ucraina au fost operate pe inimă la o clinică privată din Chişinău iar chirurgii au spus că nu ţin cont de etnie, religie sau naţionalitate ci oferă ajutor tuturor pentru că viaţa are prioritate.

Svetlana este din Odesa şi s-a refugiat împreună cu familia odată cu invazia ruşilor în Ucraina. În Republica Moldova a avut nevoie urgentă de ajutor medical pentru că avea dureri în zona inimii. Medicii au găsit o arteră îngustată, iar viaţa femeii era în pericol.

SVETLANA, refugiată Ucraina: "S-a depistat că aveam îngustată o arteră şi am început să căutăm unde să facem operaţie. Eu nici nu am realizat că mi s-a facut intervenţia, deoarece a fost repede şi nici nu se observă, totul deja a trecut."

Svetlana avea planificată operaţia într-un spital din Kiev dar din cauza războiului a fost nevoită să caute rapid alte alternative.

ANASTASIA, nepoata Svetlanei: Am depistat că există risc de a face infarct. Operaţia a fost programată pe 1 martie, dar cum de pe 24 februarie a început războiul am decis să nu riscăm şi să nu mergem în Kiev. Operaţia a decurs bine, deja peste 24 de ore a fost transferată în salon obişnuit."

AURELIU BATRÎNAC, medic chirurg cardiovascular: "Am reuşit să îi facem operaţia, să îi restabilim două artere şi am reuşit să facem operaţie fără ca să îi oprim inima. Era îngustare foarte importantă era 95-99 % chiar la originea arterei principale."

 Şi Raisa, de 81 de ani, a venit din Ucraina în Republica Moldova imediat după inceperea războiului. Din cauza problemelor de sănătate şi a stresului starea ei s-a înrăutăţit şi a avut nevoie de operaţie.

RAISA, refugiat Ucraina: "Pe drum simţeam că mă frige în piept şi mă înăduş. Aveam o stare de sănătate rea. M-am uitat, deja eram operată. Nu am avut durere, îngrijorări. Sunt fericită că sunt tehnologii noi."

ADRIAN ROTARU medic chirurg cardiovascular: "Necătând la toate necerocirile care sunt la moment în regiunea nostră noi suntem medici şi avem sarcina primordială de a oferi un ajutor medical specializat tuturor cetăţenilor, necătând la religie, sex, cetăţenie."

Clinica din Chişinău a lansat de la începutul războiului ruso-ucrainean un proiect menit să ajute refugiaţii. Peste 300 de oameni au rpimit asistenţă medicală pentru diverse patologii.
Similare
RECOMANDĂRI