Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aprinderea rugurilor, interzisă în Noaptea Învierii

În Noaptea Învierii, localnicii din unele sate ale Republicii Moldova fac ruguri şi ard anvelope. Ritualul, cunoscut şi sub numele de "Denii", este criticat de Biserică, iar autorităţile avertizează că cei ce vor aprinde astfel de ruguri de Paşte, riscă amenzi usturătoare.

Rugul se aprinde în noaptea Învierii Domnului şi, în tradiţia populară, simbolizează alungarea spiritelor rele. În unele localităţi, acest obicei se mai păstrează.

"Ca atare prin lege, nu se permite de făcut ruguri în perioada sărbătorilor pascale. Cred că n-o să încălcăm legea, însă vom vede să facem cumva după tradiţie, cum fac tinerii."

"Strângeam anvelope, lemne, făceam rug mare, interesant era înainte, acum nu ştiu dacă mai face lumea."

"Se grămădeau toţi, şi gospodari şi flăcăi, făceam câte un rug frumos. Nu se mai fac ruguri acuma în sat? Nu, a plecat şi tineretul ăsta, a apucat-o fiecare pe unde a putut, am rămas doar noi câţiva oameni."

Ecologiştii atrag atenţia că arderea cauciucurilor poluează grav mediul. Cei care încalcă legea, riscă amenzi de până la 1800 de lei.  

STELA DRUCIOC, şef direcţie, Ministerul Mediului: "Obiceiul de a aprinde ruguri înaintea sărbătorilor de Paşte este deviat de la tradiţia strămoşească şi este un viciu. La acest viciu trebuie să lucrăm cu toată societatea şi să respectăm legislaţia pentru a avea un aer curat şi a ne proteja sănătatea."

LILIANA PUŞCAŞU, purtător de cuvânt, IGSU: "Această tradiţie este cu pericol de producere a incendiilor. De aceea venim în atenţia tuturor creştinilor cu rugămintea să nu aprindă rugurile, în special acele cauciucuri care sunt aprinse la marginea satelor, în apropierea caselor de locuit, în apropiierea spaţiilor forestiere, întrucât în condiţii de vânt, umeditate redusă, aceste incendii pot provocar focare foarte extinse."

Preoţii susţin că tradiţia este păgână şi îndeamnă oamenii să meargă la biserică, să se roage şi să ţină post.

pr. CONSTANTIN OLARIU, Mitropolia Basarabiei: "Această tradiţie populară s-a păstrat încă din perioada păgână, precreştină. Se consideră că prin acest foc se purifică cele rele. Biserica nu se raportează la focurile materiale şi de aceea aceste tradiţii au rămas din păcate în memoria poporului dar ele nu-şi au rădăcinile în creştinism."
Similare
RECOMANDĂRI