Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Atelier de pictură la Bălţi de Ziua Internaţională de conştientizare a Autismului

Astăzi este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a Autismului. La Bălţi, 15 copii diagnosticaţi cu această tulburare de comportament au pictat diferite obiecte artizanale. Atelierul de pictură a fost organizat cu sprijinul Uniunii Europeane, iar o parte dintre lucrări au fost donate. Părinţii care au participat la eveniment spun că le este dificil să-şi crească copii în Republica Moldova, deoarece nu există specialişti şi nici tratamente corespunzătoare pentru autism.

La atelierul de pictură au participat 15 copii din Bălţi şi au fost colorate 60 de sacoşe din pânză şi 250 de măşti de protecţie.

Deşi par diferiţi, copii cu autism se bucură firesc de toate lucrurile mici, iar entuziasmul lor le inspiră speranţă părinţilor.

DOINA GUMENIŢĂ, mamă: Pe la 1 an şi ceva am aflat, vedeam schimbări, el e al doilea copil. Şi am început să umblăm pe la medici, pe la neurologici, la Chişinău. Diagnosticul l-am aflat pe la 3 ani, 3 ani şi ceva. Noi mai avem cunoscuţi tot cu copii autişti, discutăm, ne încurajăm una pe alta.

În cele mai multe cazuri, părinţii acceptă cu greu diagnosticul. La fel a fost şi în cazul Dianei Cojocaru-Cazacu, mamă a doi copii gemeni, dintre care unul suferă de autism. Ea recunoaşte că este dificil şi foarte costisitor să creşti un copil cu tulburări din spectrul autist în Republica Moldova.

DIANA COJOCARU-CAZAC, mamă: Este cel mai greu pentru că nu sunt specialişti. Nu sunt locaţii unde să-i ducem în acele 8 ore să se ocupe cineva. Permanent trebuie să ne gândim cine să ne înlocuiască, să căutăm bonă.

ALEXANDRU RUSU, tată: Am făcut tratament peste hotare, de când s-a început pandemia, am întrerupt. Terapia tomatis şi micropolarizare.

Deşi autismul nu este considerat o boală şi nici nu este contagios, oamenii din Republica Moldova sunt deseori intoleranţi faţă de persoanele cu acest diagnostic.

DIANA COJOCARU-CAZAC, mamă: În clasa întâi am avut obstacole, foarte mult s-au revoltat, chiar părinţi. Ei nu ştiau cine, dar s-au revoltat, mi-au făcut o comisie specială de la ASAP, că aşa copii nu trebuie să înveţe. Deja după ce l-au văzut, a fost alt răspuns.

Atelierul de pictură de la Bălţi a fost idea Asociaţiei Autism Hope şi a fost realizat cu su sprijinul Uniunii Europene care a oferit o finaţare de 3 mii de euro.

LIUBA BACIURIN, preşedinte, A.O. Autism Hope: Nişte lucrări reuşite, dacă cineva o să dorească să le procure, bineînţeles o să ne bucurăm. Prin asta va fi asigurarea sustenabilităţii centrului pentru că este foarte dificil.

50 de măşti de protecţie, pictate de copiii cu autism, au fost donate angajaţilor Regiei Transport Electric din Bălţi. De Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, părinţii copiilor de la Grădiniţa 43 din Bălţi au donat Asociaţiei Autism Hope rechizite şi materiale educative pentru copiii cu autism.
Similare
RECOMANDĂRI