Atenţie la cumpărarea produselor alimentare pentru masa de sărbătoare. Recomandările specialiştilor
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Atenţie la cumpărarea produselor alimentare pentru masa de sărbătoare. Recomandările specialiştilor

Specialiştii atenţionează populaţia în legătură cu procurarea produselor alimentare pentru masa de sărbătoare. Astfel este recomandat ca toate cumpărăturile să fie făcute doar din locuri autorizate, pentru ca produsele să nu prezinte pericol pentru sănătate.

Potrivit ANSA, doar comerţul în locuri special amenajate asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi există certitudinea că produsele au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Carnea în stare proaspătă trebuie cumpărată din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe şi să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, iar în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât  mirositoare.

Peştele cumpărat în stare proaspătă trebuie să aibă suprafaţa curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, fără rupturi.

La procurarea ouălor contează aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete. Data indicată pe ou este data ouatului, data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile.

La achiziţionarea produselor alimentare citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate, verificaţi ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare.

Cozonacul preambalat trebuie să fie ferit de razele solare care duc la eliminarea umidităţii sub peliculă şi  provoacă dezvoltarea mucegaiului.

ANSA recomandă consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată, deoarece aceasta poate fi cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi poate provoca intoxicaţii grave.

Pentru a elimina riscurile apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat. Depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului şi neapărat ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

În cazuri de constatare a unor produse suspecte, cetăţenii pot semnala aceste abateri la tel: 022-26-46-43, www.ansa.gov.md.

Similare
RECOMANDĂRI