Autorităţile vor să creeze un serviciu guvernamental de semnătură electronică mobilă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile vor să creeze un serviciu guvernamental de semnătură electronică mobilă

Statul vrea să instituie un serviciu guvernamental de identitate şi semnătură electronică mobilă – MobiSign. Acesta reprezintă o soluţie de identitate electronică bazată pe aplicaţii mobile şi va oferi un instrument de autentificare şi semnare a documentelor electronice. Proiectul a fost publicat pentru consultări, transmite IPN.

„Cererea de semnături electronice apare de fiecare dată când este nevoie de a lega o decizie sau o tranzacţie de o anumită persoană sau entitate şi de a asigura integritatea datelor. Posibilitatea de a conduce toate afacerile şi interacţiunile din domeniul digital a devenit mai presantă deoarece contactul fizic în contextul actual limitat. În Republica Moldova, serviciile electronice există în majoritatea sectoarelor guvernamentale şi reprezintă un canal de livrare mai uşor şi mai convenabil decât canalele tradiţionale de prestare a serviciilor publice”, precizează autorităţile.

De cele mai multe ori, pentru a avea acces la serviciile electronice persoanele fizice şi juridice trebuie să utilizeze semnături electronice calificate, care se bazează pe infrastructura cheilor publice (PKI) naţională. Deşi această infrastructură este disponibil în Moldova din septembrie 2006, semnăturile electronice şi implicit identităţile electronice sunt folosite de un grup restrâns de persoane.

Pentru utilizarea serviciului guvernamental de identitate şi semnătură electronică mobilă MobSign, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi din străinătate, utilizatorul va avea nevoie de dispozitivul său inteligent – telefon mobil sau tabletă şi conexiune la internet.

Prin intermediul acestui serviciu, va fi posibilă autentificarea în sisteme informaţionale şi semnarea electronică a documentelor electronice şi de pe calculator. Pentru aceste activităţi, utilizatorul va folosi aplicaţi mobilă instalată pe dispozitiv.

Costurile anuale pentru administrarea serviciului guvernamental de identitate şi semnătură electronică mobilă se estimează la aproximativ 1,7 milioane de lei şi urmează a fi acoperite din contul bugetului de stat. Totodată, costurile anuale pentru dezvoltarea continuă a serviciului se estimează la circa 0,8 milioane de lei. Datele statistice pentru anul 2021 indică faptul că există circa 200 de mii de utilizatori activi de semnături electronice, care reprezintă circa 9-10% din populaţia Republicii Moldova.

Cetăţenii şi agenţii economici pot utiliza semnătura electronice pentru un spectru larg de servicii publice printre care: depunerea declaraţiei fiscale electronice, solicitarea actelor de Stare Civilă, serviciul de apostilare (e-Apostila), solicitarea licenţelor de activitate (e-Licenţiere),  raportarea electronică la CNAM (e-CNAM) şi CNAS (e-CNAS).

Similare
RECOMANDĂRI