Avocatul poporului condamnă mesajele cu caracter instigator la ură şi violenţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul poporului condamnă mesajele cu caracter instigator la ură şi violenţă

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu plasarea, pe 9 aprilie, pe o reţea de socializare, a unei postări cu un conţinut instigator la ură şi violenţă.

Ombudsmanul face referire la o imagine cu o persoană care atârnă pe un ştreang şi pe care este plasată inscripţia: „Unirea”, însoţită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia acelaşi lucru – spânzurătoarea – îi aşteaptă pe „fasciştii unionişti” după alegerile parlamentare.

Avocatul poporului consideră deosebit de periculoase astfel de mesaje care incită la excluderea unor grupuri de persoane, la violenţă asupra unor persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri şi generează ură şi dezbinare între oameni.

Potrivit lui Mihai Cotorobai, discursul de ură în mediul online este foarte periculos şi solicită o atenţie sporită din partea autorităţilor din perspectiva efectului multiplu pe care îl poate avea internetul. Asemenea acţiuni ar putea degenera în infracţiuni motivate de ură sau pot provoca tensiuni sociale şi chiar separa societatea.

Avocatul poporului se adresează Procuraturii Generale şi Inspectoratului General de Poliţie cu solicitarea de a interveni în regim de urgenţă în cazul dat pentru a asigura retragerea postării menţionate de pe reţeaua de socializare şi a întreprinde acţiuni conforme normelor legislaţiei naţionale.
Similare
RECOMANDĂRI