Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabenii ce vor să se reîntoarcă definitiv acasă, în Republica Moldova, ar putea fi scutiţi de taxe vamale la importul unui automobil, dar şi a altor bunuri

Basarabenii ce vor să se reîntoarcă definitiv acasă, în Republica Moldova, ar putea fi scutiţi de taxe vamale la importul unui automobil, dar şi a altor bunuri. Preşedintele Maia Sandu a trimis Parlamentului un proiect de lege ce prevede facilităţi fiscale pentru cetăţenii ce revin de peste hotare.

Potrivit proiectului, basarabenii din diaspora urmează să fie scutiţi de taxe vamale la importul unui automobil dacă în ultimii 4 ani s-au aflat peste hotare ăentru o perioadă de cel puţin 3 ani.  Ei pot beneficia de facilităţi fiscale o singură dată şi doar pentru o singură unitate de transport. Maşina nu trebuie să fie mai veche de 7 ani, iar valorea ei nu trebuie să depăşească 400 de mii de lei. Proprietarul nu are voie să vândă automobilul sau să-l doneze altei persoane timp de 5 ani.

TELFON OLEG BIVOL, membru al Diasporei din Irlanda: "Ea a fost una dintre promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Şi desigur această iniţiativă a doamnei preşedinte este nu doar salutabilă dar şi mult aşteptată de către diasporă. Această lege ar veni ca un exerciţiu concret să sprijine sau să încurajeze pe cei care au decis sau sânt în proces să se întoarcă acasă."

Această lege nu îi încântă însă şi pe comerciaţii de automobile din Republica Moldova.

TELEFON PETRU VETRICI, manager marketing, companie de vânzări auto: "Cu siguranţă că o să fie careva scăderi a vânzărilor atât pentru maşini noi, cât şi pentru maşini la mâna a doua.  Şi cei care spre exemplu puteau să vină să-şi cumpere maşini, acum o să vină cu maşinile lor."

Experţii auto cred că ar putea fi o lege bună, atâta timp cât prevederile ei sunt formulate clar şi nu lasă loc pentru speculaţii.

TELEFON  ILIE TOMA, expert auto: "Teoretic este un lucru benefic pentru cei care au muncit acolo şi au exploatat un automobil şi respectiv îl pot aduce aici. Atâta timp cât există nişte limite de preţ, nilşte limite de revânzare ca să prevină speculaţiile, atunci nu văd o mare problemă în asta, s-ar putea să fie o problemă doar pe încasările la buget."

Legea privind acordarea unor facilităţi fiscale şi vamale pentru cetăţenii din diaspora care vor să revină cu traiul în Republica Moldova va intra în vigoare dacă va fi votată în Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI