Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabenii plătesc mai mult cu cardul, decât cash

Pandemia transformă plata cu cardul într-o necesitate. O demonstrează cifrele Băncii Naţionale care arată că suma plăţilor făcute cu cardul a crescut simţitor. S-a majorat şi numărul cardurilor puse în circulaţie. E adevărat, basarabenii mai au mult până să plătească cu cardul la fel de des cum o fac suedezii sau nemţii.

Potrivti datelor furnizate de Banca Naţională a Moldovei, în trimestrul trei al anului trecut, numărul plăţilor efectuate cu cardul s-a majorat cu aproape 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit experţilor, unul dintre principalele motive este pandemia provocată de covid-19.

DUMITRU PÂNTEA, expert economic, ExpertGrup: Care a făcut ca lumea să interacţioneze mai puţin între persoane, dar şi cu agenţii economici. Mulţi cetăţeni fac cumpărături la distanţă pentru a respecta măsurile de securitate. Pe deoparte şi Guvernul vine cu anumite acţiuni în vederea micşorării plăţilor cu numerar şi evident asta duce la faptul că tot mai multe persoane primesc, de exemplu, salariul pe card.

Timp de un an, a crescut cu aproape 10 la sută şi numărul cardurilor de plată puse în circulaţie. Au fost emise peste 600 de mii de carduri, iar valoarea operaţiunilor a ajuns la aproape 6 miliarde de lei.

Experţii spun că extinderea plăţilor cu cardurile are efecte asupra economiei statului.

DUMITRU PÂNTEA, expert economic, ExpertGrup: Evaziunea fiscală tinde să descrească, deoarece plăţile cu cardul sunt verificate de către serviciul fiscal. În al doilea rând, Banca Naţională are anumite cheltuieli cu cashul, dar şi agenţii economici. Iar plătind cu cardul ai mai puţine cheltuieli cu numerarul.

Chiar dacă în prezent progresul digital permite activitatea de la distanţă, nu toţi agenţii economici au reuşit să-şi pună la punct opţiunea de plată cu cardul. Potrivit experţilor e vorba în special de activităţi antreprenoriale mici sau de afaceri de familie.
 
Similare
RECOMANDĂRI