Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bătrâneţea - o bună ocazie de a învăţa lucruri noi

Bătrâneţea nu este o sentinţă, ci o bună ocazie de a învăţa lucruri noi. O demonstrează mai multe persoane vârstnice care participă la proiectul "Abilităţile digitale conectează generaţii", implementat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Proiectul e menit să dezvolte abilităţile digitale ale vârstnicilor şi comunicarea între reprezentanţii diferitor generaţii.

Elena Gobjila are 73 de ani, este din satul Cuizăuca, raionul Rezina şi a descoperit tainele utilizării unui smartphone încă vara trecută. Femeia a fost învăţătoare, iar acum, pe lângă grădinărit şi grija de gospodărie, îşi face timp şi pentru a naviga pe internet.

ELENA GOBJILA, pensionară: „Tot ce-i pe lume, totul e aici. Văd vremea şi la mine în sat, şi la raion, şi pe o zi, şi pe mai multe. Ne faceţi o scurtă demonstraţie, cum verificaţi, de exemplu, vreamea? - Pe gogle intru. Primul pas iată dau pe gogle...şi apare... da de ce nu apare...ia să văd, la mine nu-i internet tot timpul, iaca asta pe mine mă mânăncă, internetul nu-i”.

A învăţat necunoscutele unui telefon touchscreen de la o fostă discipolă.

CĂTĂLINA NEGHINA, voluntară: „Iniţial când am mers la dumneaei acasă, ea mi-a zis- Hai, Cătălina, eu te-am învăţat să ţii pixul în mână, tu învaţă-mă să tapez”.

Iniţiativa de a instrui vârstnicii în utilizarea unui telefon mobil face parte din proiectul UNFPA Moldova "Abilităţile digitale conectează generaţii", iar astăzi acesta a ajuns să fie aplicat şi în satul Piatra din raionul Orhei, unde 20 de vârstnici au primit gratuit câte un smartphone.

ELISAVETA ONOFRAŞ, beneficiară: „Nu am ţinut niciodată un aşa telefon. Prima dată. Vă place? Foarte mult. O să-l păstrez, nici cu mâna murdară nu o să-l ating. O să-l folosesc să stau de vorbă cu fiica, acum să mă satur şi eu. Că mereu repede, repede, nu aveam timp, dar nici nu aveam de pe ce”.

În următoarea perioadă vârstnicii urmează să fie instruiţi de tineri voluntari cum să folosească telefonul mobil şi cum să navigheze pe internet.

FLORENSIA ROMANIUC, voluntară: „Persoanele în vârstă sunt ca nişte copii mici, trebuie să ai multă răbdare cu ei, să îi susţii, şi să le explici etapă cu etapă”.

ANA DUDCA, coordonator local de proiect: „S-au selectat 20 de voluntari după criteriile, care locuiesc singuri, care chiar nu au un telefon mobil, care au rude peste hotare şi sunt nevoiţi să alerge la rude, vecini, ca să comunice cu ei”.

Până atunci, pentru mulţi vârstinici, un smartphone pare să fie o nebuloasă.

„O să vorbesc cu copiii, cu nepoţii, am în Germnaia fată, în Franţa. O să ne fie de folos. De google, viber aţi auzit? Nu, ne vom învăţa. Ştiţi ce înseamnă smartphone. Nu ştim. Dar google? Ştiu cum se cheamă, dar nu pot să spun. Şi chiar o să-mi fie de folos că am stat 3 ani în Franţa şi nepoţeii câte ştiu. Mi-o zis că sunt şi de 1000 de euro. Doamne fereşte, mai puneţi o mie şi mă îngropaţi”.

UNFPA a lansat proiectul Abilităţile digitale conectează generaţii în anul 2020 şi pentru că a avut succes, acesta a fost extins. Iniţiativa a fost lansată cu scopul de a promova o viaţă activă în rândul vârstnicilor şi dialogul între generaţii.

NIGHINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: „Acest program urmăreşte să conecteze tânăra generaţie cu generaţia mai în vârstă şi aceasta este esenţa programului. Pentru că fiecare persoană în etate este o comoară în termeni de cunoştinţe, înţelepciune”.

TATIANA SOROCAN, manager, organizaţia HelpAge International: „Cu 30 de ani în urmă, nicio persoană nu ar fi crezut că ar putea folosi telefonul mobil sau să se conecteze cu prietenii virtuali”.

În total, în cadrul proiectului participă 500 de vârstnici şi 125 de voluntari, din 25 de localităţi ale Republicii Moldova. Proiectul "Abilităţile digitale conectează generaţii" are drept scop susţinerea incluziunii sociale şi digitale a persoanelor vârstnice cu ajutorul tinerilor. Proiectul este finanţat de UNFPA Moldova, Fundaţia unei companii de telefonie mobilă, Swiss Cooperation în Moldova şi Republica Cehă şi este aplicat de HelpAge International Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI