Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campania de vaccinare le-a dat noi speranţe lucrătorilor medicali

Campania de vaccinare anti-covid le-a dat noi speranţe lucrătorilor medicali. Cei care s-au vaccinat spun că se simt în siguranţă. Medicii sunt siguri că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de infectare cu Covid şi de revenire la viaţa normală.

„Decât să stai intubat la mască, mai bine suporţi vaccinul acesta”.
Cu acest gând s-a vaccinat acum două săptămâni, medicul Ion Purice Nistor de la spitalul Clinic Municipal nr. 4 din Chişinău. El spune că situaţia epidemiologică din Republica Moldova este critică şi deplânge faptul că mulţi oameni ignoră pericolul de a se infecta.

ION PURICE NISTOR, vicedirector Spitalul Clinic Municipal NR. 4: Motivaţia vaccinării este prea greu de înţeles în rândul populaţiei. Abia se înţelege când piezi pe cineva drag, când apropiatul tău suferă, când suni la instituţie şi spune că se află în mască de oxigen, după care intubat. După care în rândul famiilor se înţelege greutatea acestei patologii.

Medicul ne-a povestit şi despre reacţiile adverse pe care le-a avut după ce a fost vaccinat cu prima doză de AstraZeneca.

ION PURICE NISTOR, vicedirector Spitalul Clinic Municipal NR. 4: Pe parcursul nopţii febra s-a ridicat 38,7. Avem cefalee, dureri musculare, oboseală. Dimineaţa febra scăzuse un pic. Asta defapt este o reacţie firească la introducerea vaccinului în organism, fiindcă dă reacţia de răspuns şi respectivorganismul începe uşor să facă acele imunoglobuline care poate salva de formele grave.

Ion Purice Nistor susţine că imunizarea populaţiei este unica soluţie de combatere a pandemiei.

ION PURICE NISTOR, vicedirector Spitalul Clinic Municipal NR. 4: Vaccinarea este importantă pentru noi, pentru a putea reveni la o normalitate, pentru a putea rupe acest lanţ de transmitere activă, de transmitere în masă, în rândul populaţiei simple şi în rândul lucrătorilor medicali.

Medicul spune că acum un an, când abia a fost declarată stare de urgenţă în sănătate publică şi au fost identificaţi primii bolnavi, nu a părăsit spitalul timp de o lună.

ION PURICE NISTOR, vicedirector Spitalul Clinic Municipal NR. 4: Am avut şi pacienţi de covid-19 i-am tratat şi au fost toţi trataţi 100 de procente. La noi sunt pacienţi în vârstă trecuţi de 65 de ani, pacienţi pediatrici şi pacienţi de îngrijiri palliative. Noi ne-am reprofilat din mers.

La spitalul Clinic Municipal nr. 4 din Chişinău sunt aproape 70 de lucrători medicali, iar 80 la sută dintre s-au vaccinat cu prima doză împotriva noului coronavirus.
 
Similare
RECOMANDĂRI