Cetatea Tighina va fi restaurată datorită suportului financiar oferit de UE, care va investi peste 1,4 milioane de euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetatea Tighina va fi restaurată datorită suportului financiar oferit de UE, care va investi peste 1,4 milioane de euro

Au început lucrările de restaurare şi conservare a Cetăţii Tighina (Bender). Costul total al lucrărilor este de peste 1,4 milioane de euro, bani oferiţi prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Pe parcursul anului 2019, au fost făcute lucrări de conservare în regim de urgenţă. În vara anului 2020, a fost efectuată o expertiză tehnică detaliată, în baza căreia a fost elaborat proiectul pentru lucrările de restaurare şi conservare din prima etapă. Acum, Cetatea Tighina (Bender), obiectiv istoric din secolul al XV-lea de importanţă strategică, intră în prima etapă a lucrărilor de restaurare. Acestea vor fi efectuate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale. 

„Uniunea Europeană consideră cultura esenţială pentru dezvoltarea armonioasă a oricărei societăţi şi are o puternică forţă transformatoare pentru ambele maluri ale Nistrului”, menţionează Janis Mažeiks, ambasador UE în Republica Moldova, citat într-un comunicat de presă.

Lucrările din etapa întâi, care se vor desfăşura până în iunie 2023, presupun consolidarea tuturor zonelor şi elementelor de construcţie sub risc de prăbuşire atât la Cetatea Superioară (citadela), cât şi la Cetatea de Jos. Este planificată şi conservarea completă a zidului din partea de Est a Cetăţii Tighina, acesta fiind într-o stare critică.

Va fi efectuată conservarea şi restaurarea completă a celor trei turnuri de zid, tot în zona estică a cetăţii cu ridicarea sau înlocuirea acoperişurilor, care vor fi reproduse întocmai versiunii originale. De asemenea, va fi modernizat sistemul de evacuare a apelor pluviale şi vor fi securizate scările şi pasajele de trecere.

Conservarea şi restaurarea Cetăţii Tighina, alături de Circul din Chişinău, este unul dintre cele două obiective emblematice ale patrimoniului cultura restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Programul implementat de PNUD contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

„Acesta este unul dintre numeroasele proiecte de sprijin comunitar şi de afaceri, implementate pe ambele maluri ale Nistrului în parteneriat şi cu sprijinul financiar al UE. Cetatea este deja o locaţie preferată pentru festivaluri şi evenimente culturale, la care am participat cu plăcere de mai multe ori. Este un excelent punct de întâlnire pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – atmosferă minunată, peisaj pitoresc, fundal cultural şi istoric – elemente foarte necesare pentru a uni oamenii şi comunităţile”, menţionează Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI