Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Italia ar putea beneficia de pensii din partea acestui stat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Italia ar putea beneficia de pensii din partea acestui stat

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Italia ar putea să beneficieze de pensii şi prestaţii sociale din partea acestui stat. La Roma, a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Italia.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislaţia proprie în domeniu, proporţional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care acesta îşi are domiciliu sau reşedinţa. Plăţile se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea documentului şi intrarea acestuia în vigoare.

Din componenţa delegaţiei Republicii Moldova au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europen şi Casei Naţionale de Asigurări Sociale. 

Similare