Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CFM a semnat cu o companie americană contractul de achiziţie a 12 locomotive

12 locomotive noi ar trebui să ajungă pe căile ferate din Republica Moldova. Şeful Căilor Ferate Moldoveneşti a semnat un contract de achiziţie cu o companie din SUA. Locomotivele americane, cumpărate printr-un credit oferit de BERD şi BEI, vor circula, deocamdată, pe şinele vechi şi ruginite, până când aceiaşi creditori vor oferi bani şi pentru infrastructură.

În ropote de aplauze, şeful de la Căile Ferate Moldoveneşti şi reprezentantul companiei americane şi-au pus semnătura pe documentul de achiziţie a 12 locomotive noi. A fost un adevărat eveniment pentru Calea Ferată, care nu a mai făcut astfel de achiziţii niciodată. Locomotivele actuale sunt utilizate de peste 40 de ani. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că mulţi angajaţi ai căilor ferate nu şi-au mai luat salariile de luni de zile. 
 
Compania americană are la dispoziţie 18 luni să aducă locomotivele în Republica Moldova. Pentru ele, Chişinăul achită 45 de milioane de lei.
 
Banii pe care îi va plăti Chişinăul sunt dintr-un credit luat pe o perioadă de 15 ani de la BERD şi BEI, în valoare de 110 milioane de euro. 45 de milioane sunt pentru cele 12 locomotive, iar 65 de milioane vor fi investite în infrastructura căii ferate. Autorităţile spun că vor începe de anul viitor cu renovarea liniei feroviare Tighina - Basarabeasca - Etulia - Giurgiuleşti.
Similare
RECOMANDĂRI