Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cinci servicii de cantină socială din Republica Moldova vor fi asigurate financiar timp de trei ani, printr-un proiect finanţat de UE

Cinci servicii de cantină socială din Republica Moldova vor fi asigurate financiar timp de trei ani, în cadrul proiectului "Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive şi durabile", lansat astăzi la Chişinău. Acesta este finanţat de Uniunea Europeană şi are un buget de 1,3 milioane de euro.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea serviciilor de cantină socială prin reducerea risipei de alimente şi ameliorarea sărăciei alimentare ce afectează grupurile vulnerabile din Republica Moldova. Astfel, va fi consolidată Banca de Alimente din Republica Moldova ca mecanism naţional de colectare, păstrare şi redistribuire a surplusului de alimente către serviciile de cantină socială.

ANA PRASOLOV  directorul de Proiect: „Ne propunem ca aceste servicii să funcţioneze în baza unor standarte minime de calitate. "  3.20-3.36 " O altă activitate important este consolidarea funcţionării Băncii de Alimente, întrucât mecanismul de donare şi distribuire gestionat de Banca de Alimente şi-a dovedit eficienţa inclusiv în situaţii de criză. "

Tot, în cadrul proiectului vor fi procurate două unităţi de transport dotate cu frigider, pentru transportarea produselor în condiţii sigure.  

OLEG PARASCHIV, director Banca de Alimente: „În primul rând va creşte capacitate Băncii de a colecta mai multe produse şi de a le distribui. Noi avem doar o maşină iar acest proiect ne va oferi posibilitatea să avem două maşini  frigorifice. Astfel vom putea recupera produse refrigerate, congelate dar şi restul produselor care până acum le recuperam. Pe de altă parte ne va lărgi şi mai mult posibilitatea de a interacţiona cu cantinele sociale”.

Totodată, reţeaua de furnizori ai Băncii de Alimente va fi extinsă cu cel puţin 30 de agenţi economici dispuşi să doneze surplusul de alimente.

VASILE ŞARBAN  secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „A treia parte din producţia agroalimentară este dusă spre pierdere. În acest sens a fost elaborate un proiect de lege cu privire la risipa alimentară care dă posibilitatea agentului economic de a valorifica producţia plasată pe rafturi până la epuizarea termenului de valabilitate. "  

În cadrul proiectului urmează să fie dezvoltată şi o platformă on-line prin intermediul căreia furnizorii de alimente vor putea indica produsele pe care le pot dona, iar potenţiali beneficiari le vor putea accesa.

TUDOR MANCAŞ  secretar de stat, Ministerul Muncii: „Crizele au agravat situaţia, foarte multă lume a rămas fără un loc de muncă, alţii au venituri mai reduce, iar măsurile pe care Ministerul Muncii, Guvernul RM le întreprinde de a-i ajuta îşi fac efectul, totuşi există un număr de persoane, care vor avea nevoie pentru un anumit timp de suport  prin intermediul unor astfel de initiative şi doar cetăţenii RM dar şi totţi cei care sunt astăzi pe teritoriul ţării noastre”.

IULIANA CANTARAGIU  ministrul Mediului: „În R. Moldova circa 50-60% din compoziţia deşeurilor menajere sunt deşeurile organice, respectiv este în interesul nostru ca aceste produse să nu se regăsească la groapa de gunoi,.dar să aducă folos social".

Proiectul se înscrie într-un pachet mai larg de intervenţii de sprijin oferit de UE grupurilor vulnerable din Republica Moldova. Valoarea acestuia este de 1,3 milioane de euro, dintre care un million este oferit de UE, iar 320 de mii de euro de A.O."Keystone Moldova","Concordia" şi Misiunea Socială "Diaconia".

SINCRON MAGDALENA MUELLER-URI, şefa Secţiei de Cooperare, Delegaţia UE în Republica Moldova

TITRARE  2755   7.05-7.18 "  În continuare, Uniunea Europeană va oferi sprijin, va oferi fonduri prin interemediul apelului nostru astfel încât să cream noi servicii sociale, inclusiv să le menţinem şi să le consolidăm pe cele existente. "

Proiectul urmează a fi implementat până în luna decembrie a anului 2024. Studiile arată că, anual tone de alimente ajung la groapa de gunoi asta în timp ce mii de oameni din Republica Moldova sunt în pragul sărăciei. Potrivit prognozelor recente ale reprezentanţilor Progamului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, dacă războiul ruso-ucrainean se va prelungi, atunci anul viitor fiecare al doilea cetăţean al Republicii Moldova riscă să devină sărăc, iar peste 30 la sută din populaţie ar putea trăi sub pragul sărăciei. La nivel mondial, în fiecare an, se aruncă peste 1,3 miliarde de tone de alimente, ceea ce reprezintă aproape jumătate din producţia totală. Asta în timp ce unul din 7 oameni de pe planetă suferă de malnutriţie.
 
Similare
RECOMANDĂRI