CMC a aprobat acordul de subfinanţare a împrumutului destinat realizării subproiectului „Deşeuri solide Chişinău"
Sursa foto:chisinau.md Vizualizari:

CMC a aprobat acordul de subfinanţare a împrumutului destinat realizării subproiectului „Deşeuri solide Chişinău"

Consiliul municipal Chişinău a votat astăzi în şedinţă aprobarea acordului de subfinanţare a împrumutului nerambursabil de 9 milioane Euro, destinat realizării subproiectului „Deşeuri solide Chişinău", încheiat între Ministerul Finanţelor şi Primăria municipiului Chişinău.

Acordul de subfinanţare prevede suplinirea surselor financiare, printr-un împrumut nerambursabil din partea Bănci Europene de Investiţii (BEI), pentru implementarea proiectului de gestionare a deşeurilor solide din municipiul Chişinău. Documentul urmează a fi semnat de primarul General, Ion Ceban.

Anterior Consiliul municipal Chişinău a aprobat contactul de împrumut între Î.M. „Autosalubritate" şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD), în valoare de 9 milioane de Euro şi un grant de 5 milioane de Euro, pentru implementarea proiectului „Deşeuri solide Chişinău". Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv 3 ani perioada de graţie, calculaţi la data semnării contractului.

E de menţionat că planul general de finanţare al proiectului prevede: împrumut BERD în sumă de 9 milioane de Euro, împrumut BEI - 9 milioane de Euro, de care va beneficia APL Chişinău, sub formă de credit nerambursabil, prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, ca parte integrantă a Proiectului de Gestionare a Deşeurilor pe ţară şi partea de grant, în valoare de 5 milioane de Euro.

Contribuţia municipalităţii pentru susţinerea Proiectului este de 7,96 milioane Euro, dintre care 1,5 milioane au fost deja investiţi.

În baza suportului oferit de către cele două instituţii bancare europene, în cadrul Proiectului „Deşeuri solide Chişinău" vor fi realizate lucrări privind recultivarea gunoiştii provizorii de la Ciocana, securizarea poligonului de la Ţânţăreni în corespundere standardelor UE; investiţii în renovarea infrastructurii comunei Ţînţăreni; modernizarea parcului de autospeciale cât şi a infrastructurii pentru transportarea deşeurilor din oraş; modernizarea staţiei de transfer şi instalarea unei linii de sortare manuală a deşeurilor reciclabile colectate separat.

Similare
RECOMANDĂRI