Conducerea unei grădiniţe din Chişinău riscă să fie demisă din cauza mai multor nereguli
Sursa foto:suntparinte.md Vizualizari:

Conducerea unei grădiniţe din Chişinău riscă să fie demisă din cauza mai multor nereguli

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a solicitat astăzi suspendarea din funcţie a conducerii Şcolii primare-grădiniţă nr. 199 „Lăstăraş” din sectorul Râşcani. Asta după ce s-au constatat mai multe nereguli în activitatea instituţiei, sesizate de către părinţi.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Chişinău, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a creat o comisie care a verificat starea de lucruri la Şcoala primară-grădiniţa nr. 199, iar raportul a fost prezentat luni, în şedinţa operativă de către Rodica Guţu, şef interimar al direcţiei.

Grupul de lucru a constatat că actualul director al instituţiei, Iana Ceauşceac, aleasă prin concurs pentru o perioadă de 5 ani, este nora fostei şefe a grădiniţei, care este la pensie. Totodată, soţul actualei directoare este administrator al Asociaţiei obşteşti „Lăstăraş” şi a participat la concursul organizat pentru ocuparea funcţiei vacante de conducător al grădiniţei.

De asemenea, comisia a stabilit că AO „Lăstăraş” a încheiat contracte cu părinţii pentru organizarea, contra plată, a şase tipuri de activităţi extraşcolare complementare. Unele activităţi sunt desfăşurate de 2 ori pe săptămână, în condiţiile când în instituţie sunt create condiţii optime pentru desfăşurarea procesului educaţional.

Potrivit legislaţiei, serviciile educaţionale complementare pot fi prestate doar copiilor din grupele mari şi pregătitoare, iar activităţile cu calculatorul, de la vârsta de 6 ani.

În context, Ruslan Codreanu a precizat că, anual, prin intermediul AO „Lăstăraş” sunt colectate de la părinţi 14 milioane de lei, iar banii ar fi utilizaţi în alte scopuri decât pentru îmbunătăţirea bazei materiale a grădiniţei. 

Codreanu a spus că, în perioada anilor 2016 – 2018, AO „Lăstăraş” nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinţii pentru prestarea activităţilor opţionale, în condiţiile când nu există acordul Ministerului Educaţiei în acest scop.

Conducerea Primăriei Chişinău a solicitat să fie făcute publice bugetele tuturor grădiniţelor, prin plasarea documentelor respective pe panoul informativ al instituţiilor, cât şi informarea părinţilor despre cheltuieli.

În cadrul Şcolii primare-grădiniţă nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preşcolară cu 742 de copii şi 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.
 
Similare