Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierii PAS îl acuză pe Ion Ceban de gestionarea defectuoasă a deşeurilor şi avertizează că peste câţiva ani poligonul de la Ţânţăreni va deveni neîncăpător

Consilierii PAS îl acuză pe primarul Municipiului Chişinău, Ion Ceban, de gestionarea defectuoasă a deşeurilor şi avertizează că peste câţiva ani poligonul de la Ţânţăreni va deveni neîncăpător. Primarul respinge însă învinuirile şi spune că celelalte localităţi din Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul municipiului Chişinău în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor.

Potrivit consilierilor PAS, în Municipiul Chişinău se adună anual peste 200 de mii de tone de deşeuri, iar în prezent doar 8 % din deşeurile reciclabile sunt sortate şi supuse reciclării. Consilierii PAS spun că pentru a soluţiona problema deşeurilor, trebuie creată mai întâi o staţie pentru sortarea lor.

ZINAIDA POPA, consilier municipal, PAS: „Municipiul Chişinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deşeuri, care ajung la poligonul de la Ţânţăreni. Însă, poligonul de la Ţînţăreni va deveni neâncăpător peste 7 ani, respectiv Primăria va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici regia autosalubritate, nici primarul Ion Ceban nu au o viziune clară despre managementul deşeurilor pe termen lung.”

De cealaltă parte, primarul Ion Ceban afirmă că în Chişinău deşeurile sunt gestionate mult mai bine în comparaţie cu celelalte oraşe din Republica Moldova şi că autorităţile municipale vor continua modernizarea poligonului de la Ţînţăreni.

ION CEBAN, primarul Municipiului Chişinău: „Nu există niciun model mai bun decât în Chişinău şi nicăieri în ţară, nu există condiţii mai bune la colectarea deşeurilor, depozitarea deşeurilor şi viziunea care trebuie să fie pusă pe termen scurt, mediu şi lung.”

După aceste afirmaţii ale primarului Chişinăului, Ministerul Mediului a publicat un comunicat de presă în care atrage atenţia asupra gestionării defectoase a deşeurilor în municipiu.

Una dintre cele mai mari probleme ale Chişinăului rămâne gestionarea inadecvată a deşeurilor. Alături de alte state membre ale UE, Republica Moldova poate fi un exemplu bun în gestionarea integrată a deşeurilor dacă vom construi un sistem inteligent. Viziunea noastră pe termen lung este o Moldovă cu #ZERODEŞEURI.

Ministerul Mediului susţine că pentru a diminua cota deşeurilor depozitate şi a le valorifica energetic e nevoie de spaţii pentru colectarea separată a acestora, inclusiv de staţii de transfer şi de sortare. Ministerul Mediului a îndemnat toate autorităţile publice locale la dialog pentru găsirea unor soluţii privind gestionarea eficientă a deşeurilor din Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI