Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consumul excesiv de bucate nu face deloc bine organismului uman. Ce reguli alimentare trebuie respectate în perioada sărbătorilor de Paşte pentru a preveni apariţia unor boli

Mesele doldora de bucate pascale nu fac deloc bine organismului uman. Nutriţioniştii îndeamnă oamenii să nu facă abuz de alimente. Încălcarea unor reguli elementare pot provoca boli digestive grave, iar pentru a le preveni, specialiştii ne îndeamnă să renunţăm la mese bogate, pline cu de toate.

Pentru a nu transforma masa de sărbătoare într-un episod de boală, nutriţioniştii le recomandă oamenilor să mănânce echilibrat, mai ales dacă au ţinut post o perioadă îndelungată. Aşadar, mare grijă ce bucate veţi mânca în duminica Paştelui.

MARIA VICTORIA RACU nutriţionist: "Se recomandă să punem accent pe un singur tip de carne şi aceasta să fie de pasăre. Poate fi peştele sau vita care nu este foarte bătrână şi care a fost coaptă sau pregătită la abur. Şi neapărat să fie asociate cu legume proaspete sau coapte, garnituri în care să adăugăm cât mai multe fibre alimentare."

Ieşirea din post se face în mod treptat, aşa cum s-a şi intrat. Nerespectarea acestei reguli poate provoca un şoc pentru organism şi să ne alegem cu boli.

MARIA VICTORIA RACU nutriţionist: "În special, dacă am respectat postul alimentar şi vinerea a fost una neagră, atunci pancreasul nu face faţă acestui abuz de grăsimi, zahăr, patiserie, proteină şi respectiv avem pancreatită acută. Putem să ne alegem cu colecistită, gastrită, în special, dacă avem nişte procese cronice în organism."

Pentru a nu ne afecta sistemul gastrointestinal, nutriţioniştii deconspiră şi nişte mituri despre bucatele care nu ar trebui să lipsească pe prima masă de Paşte.  

MARIA VICTORIA RACU nutriţionist: "Carnea de miel se recomandă să fie în ziua a 4, 5 nu deodată. Poate fi iepurele pregătit în primele 2 zile după Paşte. Dacă am făcut piftia atunci o mâncăm în primele câteva zile şi nu o ţinem o perioadă îndelungată. Cât mai mică să fie diversitatea de produse. Să nu avem 3 rânduri pe care să le aranjăm şi cu fiecare oaspete care vine să se mai adauge încă un rând."

Chiar şi tradiţionalul cozonac de Paşte trebuie consumat ca o gustare aparte, spun nutriţioniştii. Iar pentru a preveni abuzul alimentar, specialiştii ne îndeamnă să consumăm fructe precum e ananasul sau grape-fruit-ul, inclusiv ceaiul de ghimbir şi romaniţă care ajută să funcţioneze mai bine digestia. Postul mare a început în data de 7 martie.
Similare
RECOMANDĂRI