Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Copiii refugiaţilor ucraineni, încadraţi în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova

Copiii refugiaţilor ucraineni continuă să fie încadraţi în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Datorită unui nou proiect sprijinit financiar de organizaţiile internaţionale, copiii stabiliţi la centrul de plasament de la Sanatoriul "Constructorul" din Chişinău, au toate condiţiile pentru a-şi continua anul de învăţământ.

O clasă dotată cu bănci, rechizite şcolare şi 20 de laptopuri le asigură elevilor veniţi din Ucraina condiţiile necesare pentru a învăţa de la distanţă. Astfel, menţin legătura cu profesorii şi colegii lor care au rămas acasă. Stepan este în clasa a 6-a şi spune că îi place să studieze online, întrucât, poate să comunce cu prietenii lui rămaşi în Ucraina.

STEPAN PÎLÂNŢEV elev: „Prietenii mei au rămas în Odessa şi se plimbă pe zgomotele sirenelor. - Învaţă aşa? - Da. - Ei tot acasă învaţă? - Da. Este ultima lecţie. Am avut matematica, literatura ucraineană”.

Majoritatea elevilor învaţă în clasele primare, în două schimburi: în prima parte a zilei învaţă cu profesorii lor din Ucraina şi după prânz îşi fac temele de acasă.

„Astăzi am avut 6 lecţii, dar la unele nu mă conectez pentru că ne scriu că este alertă şi nu se pot conecta. Învăţ cu ajutorul programului class-room. Uite aşa mă conectez şi încep lecţia. Fac lecţiile de acasă la istoria Ucrainei. Ne-au conectat laptopurile şi este mult mai comod să învăţăm”.

Cea care îi ajută pe elevi este Ecaterina Kornienko, originară din Odessa. Este profesoară de istorie şi a acceptat să ghideze elevii în timpul lecţiilor online.

ECATERINA KORNIENKO coordonator: „Aici sunt toate condiţiile pentru ca elevii să-şi continue studiile. După cum vedeţi, copiii au mese, au internet bun, căşti ca să nu-l deranjeze unul pe altul, să nu se distragă de la ore. Copii au nevoie de un program. Aşa se simt mai confortabil, în siguranţă.  Viaţa lor continuă la fel cum a fost înainte. - Câţi copii învaţă? - De dimineaţă învaţă în jur de 15 copii, după prânz vin şi cei din clasele primare”.

ALEXEI ZLATAVCEV directorul sanatoriului: „Luând în consideraţie că erau aşa de mulţi copii, era necesitatea ca aceştia să fie ocupaţi şi cel mai important să nu fie întererupt procesul de învăţământ. Avem 37 de copii cu vârsta şcolară. Este o parte a copiilor şa primul schimb şi apoi al doilea schimb, centru lucreaza de la 8-17 seara”.  

În scurt timp vor fi adaptate pentru lecţii online alte două spaţii din centrele de plasament din Republica Moldova.

IRINA RUSANOVSCHI preşedinte, Organizaţie Internaţională: „Sunt 20 de calculatoare, însăşi sponsorizarea este de la sponsorii de peste hotare, de la Carolina de Nord. Aici s-a investit ce ţine de computere în jur de o 150 de mii de lei. Ce ţine de mobilier s-au implicat şi alte organizaţii”.

În total, peste 600 de elevi ucraineni învaţă în liceele din municipiul Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI