COVID-19. CNESP a instituit un regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfăşurat online
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19. CNESP a instituit un regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfăşurat online

CNESP constată că situaţia epidemiologică în Republica Moldova se agravează rapid. În timp ce în ţările din regiunea europeană în ultimele săptămâni se atestă o micşorare a numărului de cazuri noi până la 50%, apoi în Republica Moldova se înregistrează o creştere esenţială a numărului cazurilor noi şi creşterea ponderii testelor pozitive. Deja, zilnic se înregistrează un număr mediu 20 de decese.

Prin urmare, CNESP a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel naţional, în perioada 1-15 martie 2021, inclusiv.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituţiile publice şi private vor desfăşura procesul de studii în regim online. Olimpiadele şcolare nu vor mai putea fi organizate cu prezenţa fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice activitatea instituţiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură cu prezenţa spectatorilor, iar transportul public în municipiul Chişinău va fi sistat în zilele de sâmbătă şi duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chişinău va stabili un regim de circulaţie limitat al transportului public în raza municipiului.

Instituţiile publice şi cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalţi se va dispune munca la distanţă.

CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. (Excepţie fac parte: copiii până la 5 ani, conducătorii auto a vehiculelor rutiere de transport marfar şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegaţiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit şi cei care au act confiramtiv de administrare a vaccinului)

Conaţionalii noştri care nu vor avea efectuat testul – vor fi obligaţi să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Menţionăm că aprobarea măsurilor de restricţie este argumentată de sporirea incidenţei, creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, creşterea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară.

Similare
RECOMANDĂRI