Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Creştinii ortodocşi de rit vechi din Republica Moldova celebrează astăzi Boboteaza

Creştinii ortodocşi de rit vechi din Republica Moldova celebrează astăzi Boboteaza, ziua în care Isus Hristos a fost botezat în apele Iordanului. La Catedrala Mitropolitană din Chişinău oamenii au venit după apă sfinţită şi s-au îmbulzit fără a mai ţine cont de măsurile sanitare.

Ca şi în ceilalţi ani, după încheierea slujbei de sfinţire a apei, cunoscută ca Agheasma Mare, oamenii aşteptău nerăbdători să-şi umple sticlele şi borcanele.

„Sunteţi fără mască?-Nu mă tem,. -Oamenii se îmbolnăvesc, mor. De ce sunteţi fară mască, suntem în mulţime. Suntem în plină pandemie  şi cazurile cresc de la o zi la alta. -Care plină, nu am văzut nicio plină, nicio goală, adică se vorbeşte de oricare pandemie dar din câte ştiu e o simplă răceală.  -Nu vă este frică?-Nu ar trebui sa-mi fie frică, nu mi-a fost niciodată. Peste tot trebuie respectate, dar mă rog azi e sărbătoare mare şi oamenii vin să ia agheasma cea mare s-o ia în familia lui s-o aibă de orice boală. Cred că e mare Dumnezeu pe toată lumea s-o păzească şi pe noi”.

Unii au stat la coadă şi o oră pentru a lua apă sfinţită.

„Care se grăbesc nu le este frică, trec peste asta se duc şi i-au mai repede agheasma. Aşteptăm agheasmă pentru sufletele noasre, să ne apare Dumnezeu. -Sunteţi gata să aşteptaţi până vă vine rândul?- Cât o să fie nevoie şi oră, la noi aşa e tradiţia. Ne-am aprovizionat pentru un an înaite. -Am luat 9 L, pentru părinţi, fini şi colegii de la serviciu. O utilizăm când este o greutate în casă, ne simţim rău”.

De dimineaţa slujba de Bobotează a fost ţinută în Catedrală, şi apoi în aer liber, unde a avut loc şi ceremonia de sfinţire a apei.

În acest an, întreprinderea Apă Canal Chişinău a asigurat Bisericie din Chişinău cu aproximativ 100 de tone de apă potabilă, pe care au sfinţit-o de  "Bobotează".
Similare
RECOMANDĂRI