Cristina Lesnic: Femeile pot contribui pentru a asigura pacea şi securitatea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cristina Lesnic: Femeile pot contribui pentru a asigura pacea şi securitatea

Gradul de realizare a prevederilor Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea şi securitatea în Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare, lecţiile învăţate, facilitarea participării semnificative a femeilor la procesele de pace sunt doar unele subiecte discutate de viceprim-ministrul Cristina Lesnic în contextul participării la Conferinţa regională privind femeile, pacea şi securitatea în Asia Centrală, Caucazul de Sud, Europa Centrală şi de Est, ce se desfăşoară în Viena, Austria, în perioada 13 - 14 septembrie.

„Femeile sunt privite ca factor al transformării, iar cineva trebuie să o facă. Programul de mentorat poate apropia interesele femeilor şi bărbaţilor în domeniul de securitate şi pace. Nu ar trebui să existe concurenţă dintre femei şi bărbaţi, iar aceste stereotipuri trebuie evitate”, a specificat Cristina Lesnic.

În cadrul discuţiilor cu genericul „Femeile ca lideri în pace şi securitate în conflictele nerezolvate”, Lesnic a răspuns la întrebări, a prezentat experienţa ca negociator-şef şi evoluţiile pe problematica transnistreană. 

Conferinţa regională este organizată în contextul eforturilor pentru a spori prezenţa şi rolul femeilor în cadrul structurilor de securitate, cu participarea oficialilor din cadrul Guvernelor, reprezentanţilor societăţii civile şi persoanelor cheie din cadrul organizaţiilor internaţionale.    

Evenimentul este organizat de către Reţeaua Globală a Femeilor Pacificatoare în cooperare cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperarea din Europa, UN Women şi Ministerul Afacerilor Externe al Austriei cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare.

Similare
RECOMANDĂRI