Cum alegem produsele pentru masa de sărbătoare? Recomandările ANSA pentru consumatori
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum alegem produsele pentru masa de sărbătoare? Recomandările ANSA pentru consumatori

În scopul evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine în preajma sărbătorilor de Paşti, pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) oferă câteva sfaturi utile în speranţa de a vă ajuta să faceţi o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare.

Astfel, procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locurile autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal până la roşu închis. La atingere, carnea proaspătă trebuie să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţe lipicioase, urât mirositoare. Atenţie la ştampila de control sanitar-veterinar;

La procurarea peştelui în stare proaspătă, verificaţi ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi, iar la procurarea ouălor, examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificaţi informaţia despre data durabilităţii minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy şi zz reprezintă, consecutiv, ziua, luna şi anul.

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.

Totodată, ANSA recomandă consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este cu alte destinaţii – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate. Vopseau nu trebuie să fie accesibilă copiilor!

Iar la procurarea cozonacului, citiţi, în prealabil, informaţia de pe eticheta produsului, verificaţi compoziţia acestuia, data limită de consum, ingredientele utilizate. La cumpărarea produselor alimentare:
- achiziţionaţi numai produse alimentare ambalate şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;
- citiţi cu atenţie eticheta (marcarea), informaţiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data limită de consum/data durabilităţii minimale sau data fabricării şi termenul de valabilitate;
-verificaţi lista ingredientelor;
- consultaţi condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, respectând respectând acestea şi în condiţiile de casă.

Elementele obligatorii de etichetare – acestea trebuie şi fie redactate în limba de stat, fără a exclude prezentarea informaţiei şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.

„Dragi consumatori, vă recomandăm să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Alegerea este mereu a Dumneavoastră, stimaţi Consumatori, şi din acest motiv Vă îndemnăm să fi-ţi precauţi şi nu ezitaţi sa Vă informaţi!”, precizează ANSA într-un comunicat de presă.

Totodată, în cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, insistaţi ca acestea să fie retrase din comercializare şi solicitaţi registrul de reclamaţii pentru a înscrie neconformităţile date. De asemenea, sesizaţi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail: [email protected].
Similare
RECOMANDĂRI