Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum petrec ziua de 8 martie femeile din satul Voloviţa, raionul Soroca

Prin satele Republicii Moldova, Ziua Femeii e sărbătorită diferit faţă de oraş. Femeile din satul Voloviţa, raionul Soroca, au curăţat via, au făcut curăţenie în grădină şi în curte ba chiar au trudit şi la bucătărie. Dacă a fost nevoie, au pus mâna şi pe bărdiţă să taie lemne de foc. Şi nu s-au plâns pentru că nici măcar nu le consideră munci prea grele, chiar şi azi, de ziua lor.

Pe mătuşa Pelaghia, din satul Voloviţa, am găsit-o curăţând viţa de vie. Ea spune că 8 martie e în fiecare an, dar cînd e de muncă prin grădină, nu ai timp de petrecere.

PELAGHIA BURUIANĂ, locuitoare satul Voloviţa, Soroca: "8 martie e în tot anul, mulţumim domnului că avem o zi în care ne mai relaxăm. Ne place să lucrăm, că dacă lucrăm bine, trăim bine"

O altă casă, acelaşi mod de a sărbători Ziua femeii. Valentina Gâlca curăţa grădina cu flori. Până spre seară, când va sărbători, mai trebuie să măture şi curtea.

VALENTINA GÂLCA, locuitoare satul Voloviţa, Soroca: „E un anotimp  aşa frumos că nu putem sta în casă şi să sărbătorim, ţăranul întotdeauna are de lucru”,

La Voloviţa am căutat cu lumânarea o femeie care să aibă un buchet de flori în braţe. În schimb am găsit multe femei în jurul unui morman de crengi. Toate cu bărdiţele în mâini, tăiau lemne. Nici zare de bărbaţi în jur.

Femeile mânuiau bărdiţa cu îndemânare, semn că nu o fac pentru prima dată. Femeile de la ţară ştiu să facă pe toate, şi ştiu mai puţin despre drepturi şi egalităţi de şanse.

Unele spun că n-au mai primit flori din tinereţe. Astăzi, de ziua lor, şi o vorbă bună le face sărbătoarea frumoasă.

Femeile de la ţară nu cer nimic în schimb pentru atâta muncă. Vor doar un pic mai mult respect în lumea asta, pentru că sărbătorile şi le pot face şi singure.
Similare
RECOMANDĂRI