Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Datorită unui proiect finanţat de UE, locuitorii din satul Dubna, Soroca, beneficiază de platforme de colectare a deşeurilor

Datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, locuitorii satului Dubna, din raionul Soroca, au învăţat să colecteze selectiv gunoiul şi şi-au amenajat platforme pentru producerea compostului folosit ca îngrăşământ. Exemplul lor ar trebui urmat de cât mai multe sate din Republica Moldova.

Localnicii se mândresc că de la implementarea proiectului, satul a devenit mai curat, pentru că fiecare reuşeşte să gestioneze mai bine deşeurile din gospodărie.

ANGELA OUŞ, locuitor, satul Dubna, Soroca: „Până a intra în proiectul cu reciclarea gunoiului, noi ca majoriatea gospodăriilor, strângeam în pungi şi-l duceam la o gunoişte autorizată, dar era complicat. De exemplu, erau deşeuri care merg la compost. Ele mai curg, mai miroase. Era foarte greu, acum cu reciclarea e mai uşor.”

Graţie proiectului european, localnicii au primit şi câte o ladă special pentru compost. Toate resturile alimentare şi deşeurile menajere sunt refolosite  pentru a face îngrăşămint natural.

ANGELA MÂNZAT, locuitor, satul Dubna, Soroca: „Aici ne ocupăm de compost. Aici adăugăm toate deşeurile de la bucătărie. Corji de cartofi, corji de ou, de banana. Cosim iarba care ne încurcă, frunza care o măturăm o pune aici pe straturi. Şi el sta la putrezit şi e foarte benefic pentru grădină.”

Primarul spune că astfel de tomberoane au primit toţi localinicii după ce au fost instruiţi despre gestionarea corectă a deşeurilor.

ELENA SOCHIRCĂ, primar, satul Dubna, Soroca: „Toate deşeurile, atât cele menajere cât şi cele agricole se sorteaz. Avem 12 beneficiari, avem câte 3 tomberoane, care sunt clasificate. Într- un tomberon se adună sticlă, într-un tomberon se adună plasticul şi în celălat tomberon se adună amestecat.”

Proiectul "Abilitarea cetăţenilor în Republica Moldova" este finanţat de UE şi este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei. Suma totală a granturilor este de 750 mii de euro.
Similare
RECOMANDĂRI