Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

De Florii, creştinii se roagă pentru pace

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, azi "Duminica Floriilor", căreia în popor i se mai spune "Duminica Stâlpilor". Sărbătoarea marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. În acest an, de Florii, creştinii îşi doresc cel mai mult să fie pace. Pentru asta s-au rugat azi în timpul slujbelor ţinute în bisericile din Chişinău unde au venit şi refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului şi s-au adăpostit în Republica Moldova.

Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău a fost, astăzi, neîncăpătoare. Zeci de oameni au venit la slujba de Florii, iar pentru că în biserică nu mai era loc, unii au ascultat liturghia de afară.

De Florii, oamenii obişnuiesc să aducă la biserică flori, dar şi crenguţe de salcie pentru a le sfinţi. Cei care nu le aveau, au putut să le cumpere de la comercianţii care au amenajat în faţa Catedralei o mică florărie.  

„La ce preţ vindeţi crenguţele? -10 lei. Am salcie cu care a fost întâmpinat Isus Hrisos când a intrat în Ierusalim, mărţişori, mă rog atunci nu erau, dar noi dacă le avem acum lumea le cumpără. Este o sărbătoare foarte plăcută, sufletească şi doresc la toată lumea pace, pace şi sănătate. Ce o să faceţi cu salcia? -O să o sfinţesc. O să o pun acasă lângă icoană şi o să ţin tot anul. Revenirea lui Isus Hristos în Ieruslaim, întâmpinat cu flori acum 2000 de ani în urmă.  Sănătate, bucurii.-Ce vă doriţi în această perioadă?-Sănătate tuturor, pace şi sănătate. Mi-am luat culori, ca să ajngem cu bine toţi creştinii, toţi oamenii cu pace şi sănătate. Să dea Dumnezeu să coboare Domnul şi să ne ajută în toate celea. Mulţumesc”.

Şi biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", din sectorul Buiucani, subordonată canonic Mitropoliei Basarabiei era arhiplină.  Cei care au ţinut post s-au împărtăşit şi au primit delezlegare la peşte.

VIOREL COJOCARU preot, Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel": „Pentru că finalitatea acestui post  începe cu intrarea Domnului în Ierusalim şi ne învaţă Dumnezeu ca noi din inima noastră să facem Ierusalim. Iar faptul că oamenii ţineau ramuri verzi, aceasta înseamnă prezenţa duhului sfânt. Şi nu în zadar Paştelui e primăvara, pentur că şi noi aşteptăm reînivirea naturii, odată cu reînvierea noastră din acest noian al păcatelor”.

Printre numeroşii creştini care au venit astăzi la biserică, am întâlnit-o şi pe Elena, refugiată din oraşul Kiev.

ELENA MALIUHA  refugiată, Ucraina: „La fel, venim la slujbă, sfinţim salcie, palmier. - Aţi adus flori? -Da, salcie. – Din ce localitate a Ucrainei sunteţi? - Din Kiev. Ne dorim mult să fie pace, oamenii să trăiască în bunătate, să fie vii, pentru că acum la noi se întâmplă lucruri oribile şi fie ca această sărbătoare să adune numai bunătate şi oamenii să-l aibă pe Dumnezeu în suflet”.

Duminica Floriilor precede Săptămâna Patimilor ultima din Postul Paştilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Învierii Domnului.
Similare
RECOMANDĂRI