Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Din cauza pandemiei, la Chişinău nu au fost organizate manifestări grandioase cu ocazia hramului oraşului

Astăzi este mare sărbătoare la Chişinău. Este Hramul oraşului şi ziua în care se celebrează sărbătoarea religioasă Acoperământul Maicii Domnului. Din cauza pandemiei, nu au fost organizate manifestări populare grandioase, dar au fost totuşi câteva evenimentele festive dedicate zilei oraşului.

Dimineaţă la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată o liturghie. A fost lume multă iar unii credincioşi nu au purtat masca de protecţie desi suntem in plină pandemie. După slujbă, a fost un eveniment festiv şi în faţa Catedralei. Au fost pregătite câteva scaune, cu măşti de protecţie, dar oamenii s-au înghesuit şi acolo.

Nu a lipsit nici in acest an târgul traditional în care 35 de meşteri populari şi-au expus creatiile lângă Arcul de Triumf.

GRIGORE POSTÎRNAC, meşter popular: „Ambalaj decorativ pentru vin, pahare şi căni, iată fiecare cană aşa a crescut crenguţa trebuie să o foloseşti ca mâner, în interior sunt prelucrate cu ceară aşa cum a fost vesela la ţărani pe vremuri”.

VITALIE PARLUI, meşter popular: „Am venit cu obiecte tradiţionale pe care le confecţionăm atât vase utilitare cum ar fi oale, ulcioare, dara vem şi suvenire, panouri, magneţi, diferite pentru decorul casei”.

Tot în Piata Marii Adunari Nationale a fost instalat şi un ecran şi s-au difuzat filme decumentare despre Chişinău.

Iar pentru că sărbătorile sunt marcate de valul 4 al pandemiei, a fost amenajat şi un punct mobil de vaccinare care nu a fost ocolit de cei care ţin la sănătatea lor.

Primarul Ion Ceban spune că Hramul oraşului este o sărbătoare sfântă pentru orice familie şi trebuia marcată chiar şi în condiţii de pandemie.

Ion Ceban, primarul Chişinăului: „Nu ştiu cum ar fi fost dacă am fi anulat chiar totul oricum măcar aceste evenimente de biserică nemijlocit, avem premii pentru oamenii care fac curat. Ştim foarte bine care este situaţia din spitale.Nu am chemat pe nimeni în special, nici oaspeţii de peste hotare”.

Şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare tuturor cetăţenilor de ziua Chişinăului.

MESAJUL PREŞEDINTELUI MAIA SANDU: „Este oraşul care ştie să sărbătorească şi să se bucure, dar ştie şi să lupte, atunci când libertăţile îi sunt puse în pericol, unindu-se în numele unui viitor prosper. Pentru că oraşul Chişinău înseamnă oamenii lui”.

Tot astăzi, maestrul Eugen Doga a donat Primăriei drepturile de autor ale Imnului oraşului. Mai multe spectacole, în mare parte dedicate copiilor au fost gratuite, la fel şi intrarea la Grădina Zoologică şi în Parcul "Dendrarium" .
 
Similare
RECOMANDĂRI