Doar trei din zece vârstnici din R. Moldova au acces la tehnologiile digitale
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Doar trei din zece vârstnici din R. Moldova au acces la tehnologiile digitale

În Republica Moldova, doar trei din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 60 şi 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparaţie cu opt din zece persoane din alte categorii mai tinere de populaţie. Sunt date prezentate în cadrul unui eveniment organizat de Fondul ONU pentru Populaţie, care a prezentat Indicele de Îmbătrânire Activă, în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, marcată astăzi, 1 octombrie.

Indicele de Îmbătrânire Activă este un instrument de comparare a procesului de îmbătrânire activă între ţările Europei şi de identificare a punctelor forte şi slabe în evoluţia îmbătrânirii în fiecare ţară.  „Acum când Moldova trece prin provocări demografice diverse, inclusiv îmbătrânirea populaţiei, migraţia, speranţa de viaţă scăzută, noi, cei de la UNFPA,suntem gata să sprijinim mai departe Guvernul Republicii Moldova în crearea unei societăţi în care fiecare persoană poate să-şi realizeze potenţialul său şi visele sale”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova,  relatează Radio Chişinău, cu referire la IPN.

Iurie Ţurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare, a menţionat că tematica acestui an a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice – şi anume: „Echitate digitală pentru toate vârstele”– îndeamnă la măsuri pentru reducerea decalajului digital între generaţii. „În prezent digitalizarea reprezintă o provocare, mai ales pentru persoanele vârstnice. Însă beneficiile aduse de către aceasta sunt multe şi diverse. Este nevoie de acţiuni concrete pentru o mai bună incluziune a vârstnicilor în societatea digitală”, a notat vicepremierul.

Reprezentantul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Vasile Cuşca, a declarat că este cunoscut faptul că solidarizarea inter-generaţională este pilonul care menţine familiile şi comunităţile împreună, precum şi contribuie la o societate mai stabilă şi prosperă. 

Caroline Tissout, directoarea biroului de Cooperare al Elveţiei, a menţionat că bătrânii sunt calificaţi ca non-activi, însă în realitate ei au o contribuţie importantă, inclusiv în cadrul familiei, când au grijă de copii. 

Similare
RECOMANDĂRI