Două pietre funerare din Cimitirul Romano-Catolic din Chişinău vor fi restaurate de Polonia
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Două pietre funerare din Cimitirul Romano-Catolic din Chişinău vor fi restaurate de Polonia

Două pietre funerare ale unor polonezi care au trăit pe actualul teritoriu al Republicii Moldova la sfârşitul secolului al 19-lea şi începutul secolului 20 vor fi restaurate. Mormintele celor doi polonezi se află în Cimitirul Romano-Catolic din Chişinău şi vor fi renovate anul acesta în cadrul unui proiect comun de restaurare a patrimoniului polonez din capitală.

Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, a precizat că acesta este al cincilea an în care se desfăşoară lucrări de renovare şi restaurare a pietrelor funerare.

Diplomatul polonez a declarat că deja au fost renovate mai multe pietre funerare, cu sprijinul financiar şi intelectual al specialiştilor din Polonia, costul proiectului ajungând la câteva sute de mii de euro.

„Anul acesta, la mijlocul lunii august, vor începe lucrările de renovare a pietrelor funerare. Va veni o echipă şi va dura vreo trei săptămâni. În mod paralel, au loc discuţii şi merg înainte procedurile pentru renovarea capelei Ohanovici. Deocamdată, datorită unui sponsor privat, am oprit degradarea obiectivului”, a spus ambasadorul polonez.

Bartlomiej Zdaniuk a mai declarat pentru IPN că aceeaşi echipă de la Chişinău are grijă şi de un cimitir din localitatea Raşcov din regiunea transnistreană, unde a rămas o biserică veche poloneză şi mai multe pietre funerare ale polonezilor îngropaţi acolo.

Ludmila Boţan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” a declarat că, de la începutul proiectului, au fost renovate zece pietre funerare, urmând ca anul acesta să fie renovate alte două.

Directoarea a mai menţionat că, în total, ar urma să fie restaurate 51 de pietre funerare ale polonezilor înmormântaţi la Cimitirul Romano-Catolic. „Ca parte a proiectului, noi am instalat cinci camere de luat vederi la acest cimitir, în care sunt îngropaţi peste 1500 de polonezi, şi am reuşit să reparăm gardul de protecţie în jurul capelei, inclusiv am asigurat iluminatul”, a declarat Ludmila Boţan pentru IPN.

Cimitirul Romano-Catolic din Chişinău se întinde pe o suprafaţă de două hectare, aproximativ 50% dintre cei îngropaţi acolo fiind polonezi.

Proiectul este desfăşurat de Ambasada Poloniei în Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone şi Primăria Chişinău, transmite IPN.
Similare
RECOMANDĂRI