Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Drepturi egale pentru toţi: Protest împotriva discriminării în şcoli şi a fenomenului de bullying în rândul adolescenţilor

Mai mulţi membri ai comunităţii LGBT din Republica Moldova au protestat astăzi împotriva discriminării în şcoli şi a fenomenului de bullying în rândul adolescenţilor. Protestatarii cer autorităţilor să asigure copiilor un mediu sigur, protejat de violenţă şi hărţuire. Acţiunea a fost organizată după ce un adolescent de 16 ani, s-a sinucis, după ce a fost supus, în mod repetat, umilinţelor din partea colegilor, pentru că se identifica ca şi persoană de sex opus. Autorităţile susţin că sunt îndreptăţite cerinţele protestatarilor şi regretă decesul adolescentului.

Cu pancarde, drapalelul comunităţii şi poza adolescentului care s-a sinucis. Aşa au protestat în linişte membrii şi simpatizanţii centrului GEDERDOC-M în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

LEO ZBANKE, coordonator, suport persoane transgender: „Pentru tinerii LGBT, este foarte important să fie protejaţi, din păcate societatea este omofobă, transfobă copiii se confruntă cu bullyingul. Venim să cerem ca profesorii să fie educaţi, să înţeleagă ce înseamnă educaţia de gen şi orietarea sexuală”.

„Noi suntem toţi la fel, avem aceaşi drepturi să ne exprimăm, pe lângă toate astea nimeni nu are dreptul să lovească în noi”.

Persoanele transgender au o identitate de gen sau o expresie de gen care diferă de sexul care le-a fost atribuit la naştere. Conceptele de identitate de gen şi identitate transgen diferă de cea de orientare sexuală, dar toţi oamenii au aceleaşi drepturi.

Protestatarii de azi au atras atenţia şi asupra  fenomenului de bullying şi au cerut monitorizarea cazurilor şi măsuri de reeducare a societăţii.  

„Actorii din acest sistem cunosc foarte bine care sunt lucrurile, dar nu întreprind nimic, această indiferenţă nu este decât o complicitate la aceste acţiuni. Bullyingul nu este supus doar cei din LGBT, dar toţi copii şi agresori rămân, dacă soluţia nu este să -l dăm în altă şcoală, pentru că tot va agresa. Deaceea trebuie să lucrăm în toate structurile statului să înceăpem de la minister ca să aprobe programe concrete de prevenire a bullyingului”.

Adolescentul transgender de 16 ani care s-a sinucis în această săptămâna era unul dintre beneficiarii centrului GENDERDOC-M. Nu se cunoaşte care a fost cauza care a dus la această decizia tragică, însă reprezentaţii centrului spun că hărţuirea sistematică de care a avut parte i-a afectat profund viaţa.

„Moarte strigătoare, sinuciderea şi în special cazul lui Felis a fata transgendă care s-a sincus, ne-a şocat. Ieri am fost la înmormântare am văzut toată durerea asta care se petrece în sufletul mamei, rudelor, prietenilor”.

ANGELA FROLOV, reprezentat GENDERDOC-M: „Cu păre de rău a venit prea târziu şi noi nu am  avut sufient timp să treacă sub traumă şi sindromul post traumatic de care suferit din naul 2020 încoace. Abia din februarie mama a luat-o din şcoală şi a început să lucreze cu specialiştii noştri., dar în asemenea situaţi este un lucru de durată, durează ani de zile”.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis că sunt de condamnat toatele actele de discriminare şi violenţă, inclusiv în instituţiile de învăţământ.

MESAJUL MINISTERULUI EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII: „Înţelegem nevoia şi aşteptările întemeiate ale societăţii a unor schimbări imediate pentru eliminarea cazurilor de bullying şi discriminare. În acelaşi timp, constatăm că conştientizarea de către angajaţi şi elevi/eleve a stereotipurilor şi convingerilor limitative, precum şi schimbarea comportamentului care derivă din acestea este un proces de durată, sensibil şi complex."

Începând cu 16 septembrie 2022, va intra în vigoare metodologiA de prevenire şi combatere a bullyingului în instituţiile de învăţământ în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI