Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DSE a început o campanie de informare a populaţiei despre pericolul la care se expune atunci când prepară vinul în condiţii de casă

Fierbe deja mustul prin butoaie, dar beciurile pot deveni locurile extrem de periculoase. De vină este bioxidul de carbon emanat în timpul procesului de fermentaţie. Gazul este extrem de periculos în spaţii închise şi face victime în fiecare an. Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă a început azi o campanie de informare a populaţiei despre pericolul la care se expune atunci când prepară vinul în condiţii de casă şi nu respectă normele de securitate.

Salvatorii au mers astăzi în mai multe localităţi din Republica Moldova. În satul Schineni, din raionul Soroca, aproape toţi gospodari fac vin acasă.  

Oamenii spun că ştiu cum să evite pericolul şi au unele soluţii măsuri tradiţionale de prevenire a intoxicaţiei cu bioxid de carbon.

LARISA VACARI, locuitoare a satului Schineni : „Nu trebuie să intrăm în beci când dăm vinul, dacă intrăm, luăm o lumânare şi dacă lumânarea se stinge, noi nu avem ce căuta acolo, dar dacă e aprinsă, putem intra. Şi ne păzim, uşa stă tot timpul deschisă, beciul este mare. Noi nu-l dăm gata fiert acolo, el mai fierbe şi acolo în beci”.

PETRU POŞTARI, locuitor al satului Schineni : „Răsuflătoare are şi ne străduim să nu stăm prea mult în beci în timp ce fierbe vinul. Cum n-ar fi, bate la cap”.

EUGEN DOGA, salvator, DSE Soroca: „Ne deplasăm cu lumânarea în beci. Dacă este lipsă de oxigen, atunci lumânarea se va stingi şi atunci există riscul să ne intoxicăm şi este important să ieşim afară de urgenţă”.

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în procesul de fermentare este un gaz fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate fi mortală. Beciurile şi alte locuri în care se păstrază vinul trebuie să fie foarte bine aerisite înainte de prezenta oamenilor. Campania de prevenire se va desfăşura în toată Republica Moldova. Potrivit datelor IGSU, anul trecut, trei persoane au ajuns în stare gravă la spital, în urma intoxicaţiei cu dioxid de carbon.
 
Similare
RECOMANDĂRI