Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După ce a învins cancerul, o femeie este nevoită să lupte şi cu sistemul medical din Republica Moldova

După ce a învins cancerul e nevoită să lupte şi cu sistemul medical din Republica Moldova. E vorba de un pacient oncologic care mai întâi s-a tratat la o clinică din Germania, iar când a revenit acasă a dat de o altă problemă – nu poate obţine indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă. Aşa că a fost nevoită să depună o plângere la Ministerul Sănătăţii.

În primăvara anului trecut, Ecaterina Gurscaia a fost diagnmosticată cu cancer. A reuşit să învingă boala după mai multe intervenţii chirurgicale şi şedinţe de chimioterapie la o clinică din Germania. După patru luni de internare, în octombrie s-a întors acasă şi a anunţat medicul de familie că are nevoie de concediu medical. A pregătit actele necesare, iar în decembrie le-a prezentat medicului de familie, care a acceptat cererea, însă şefa secţiei a refuzat să pună ştampila.

ECATERINA GURSCAIA: Am fost informată că şefa secţiei solicită explicaţii şi acte adiţionale pe care i le-am prezentat, am fost de câteva ori la rând pentru a discuta cu dumneaei, dintre care o dată nu s-a prezentat. Am revenit din nou pe data de 31 decembrie dumneaei mi-a spus ca îmi refuză parţial deschiderea concediului, însă când am solicitat un refuz în formă scrisă pentru a contesta la Ministerul Sănătăţii dumneaei a plecat fără nici un răspuns”.

Şefa secţiei a acceptat să-i ofere concediu medical doar pentru cele patru luni cât s-a aflat la tratament în Germania. Pacienta cere însă să-i fie respectate drepturile confrom legii, potrivit căreia pacienţii bolnavi oncologic îşi pot lua concediu medical până la un an şi pot beneficia de indemnizaţie pentru incapacitatea de muncă.

ECATERINA GURSCAIA: „Nici nu mă simt confortabil din cauza pandemiei. Abia am revenit după chimioterapie şi sunt nevoită să umblu să colectez acte fără nici un temei legal. Iniţial, motivul era că am fost prea mult timp la tratament, eu am prezentat toate actele necesare confirmative, ulterior mi-a spus că a durat timp înainte ca să mă prezint cu cererea, pentru care i-am scris o cerere adiţională. Eu m-am adresat şi la Institutul Oncologic, ca să aduc un extras, în extrasul dat este indicat că oncologul confirmă diagnoza mea, confirmă că sunt în remisie şi sunt incapabilă să muncesc”.

Am mers la Centrul Medicilor de familie Nr 7 să vorbim atât cu medicul de familie, cât şi cu şefa secţiei.

ADELA CHIABURU, şef, secţia CMF Nr. 7: „Eu nu pun semnătura pe certificatele medicale, certificatele medicale sunt deschise oricărui temei, dacă pacientul este la evidenţă, la moment cu ce bolaă eu nu pot să vă spun, fiindcă cazul este dificil, se adresează la medicul de familie şisunt eliberate certificatele medicale”.

La scurt timp după discuţie, şefa secţiei a revenit în holul instituţiei vădit deranjată de faptul că vrem să anunţăm despre acest caz.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Am încercat să discutăm şi cu medicul de familie. Reprezentanţii instituţiei medicale ne-a spus că vine să discute cu noi. Am aşteptat 30 de minute în holul instituţiei dar aşa şi nu a mai venit”.

ECATERINA GURSCAIA: „Eu regret că doamna fiind medic mă supune riscului de a mă îmbolnăvi  de Covid, prezentândumă de atâtea ori în policlinică, la fel este un medic care ar trebui să dea dovadă de empatie, mi se pare absolut inuman să arăţi abuz de putere în faţa unui pacient oncologic pentru că este vulnerabil”.

Ecaterina a depus astăzi o plângere la Ministerul Sănătăţii şi cere măsuri pentru a-i fi respectate drepturile. Responsabilii de la Ministerul Sănătăţii au confirmat că au primit solicitarea pe care urmează s-o examineze.
 
Similare
RECOMANDĂRI