Experţii ANSA recomandă prudenţă la procurarea produselor destinate mesei de Paşti
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Experţii ANSA recomandă prudenţă la procurarea produselor destinate mesei de Paşti

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au formulat o serie de recomandări privind procurarea produselor pentru masa de Paşti.

Aceştia au atenţionat consumatorii să procure produsele alimentare doar din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar, relatează Moldpres.

La procurarea cărnii, consumatorii trebuie să ştie că aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis. Un simplu test îi poate ajuta pe cumpărători să stabilească dacă carnea este proaspătă. Astfel, în urma apăsării cu degetul aceasta trebuie să revină la forma iniţială şi să nu aibă suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Termenul de valabilitate al cărnii trebuie să fie inscripţionat de către producător pe etichetă. Pentru carnea proaspătă, vânzătorii trebuie să prezinte la cerere certificatul veterinar unde este indicată data sacrificării şi termenul de valabilitate a cărnii sau în cazul pieţelor agroalimentare – expertiza sanitar-veterinară.

Cei care procură cozonac trebuie să citească cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate şi să verifice ingredientele utilizate şi condiţiile de păstrare.

Un alt produs nelipsit de pe masa de Paşti sunt ouăle. Consumatorii trebuie să evite cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. Totodată, la spargere, ouăle nu trebuie să aibă albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Ouăle pot fi consumate în cel mult 28 de zile de la data ouatului, care este indicată pe produs.

Specialiştii ANSA au mai recomandat consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată, deoarece aceasta poate fi vopsea tipografică sau textilă şi poate prezenta pericol pentru sănătate din cauza conţinutului de compuşi toxici. 

În prezent, pe piaţă apar mai multe legume timpurii, cum ar fi ridichea roşie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde, castraveţi, iar la procurarea acestora consumatorii trebuie să se asigure că produsele sunt inofensive.

Pentru a elimina riscurile toxiinfecţiilor alimentare, consumatorii sunt atenţionaţi să nu procure alimente cu termen de valabilitate expirat, să păstreze alimentele conform instrucţiunilor producătorului şi să ţină cont de indicaţiile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.

Similare
RECOMANDĂRI