Familiile tinere din Chişinău cu venit mediu, incluse în lista beneficiarilor de facilităţi la plata căldurii şi a serviciilor comunale
Sursa foto:https://chisinau.md/ Vizualizari:

Familiile tinere din Chişinău cu venit mediu, incluse în lista beneficiarilor de facilităţi la plata căldurii şi a serviciilor comunale

Familiile tinere din municipiul Chişinău care au un venit mediu global de până la 5 mii de lei au fost incluse în lista beneficiarilor de facilităţi la plata resurselor energetice şi serviciilor comunale calculate în sezonul rece 2019-2020. Aceasta şi alte modificări referitor la mecanismul de acordare a compensaţiilor la plata facturilor pentru încălzire au fost votate miercuri de Consiliul municipal Chişinău.

Astfel, s-a aprobat includerea în lista de beneficiari a familiilor tinere (de până la 35 de ani), a căror venit mediu global nu depăşeşte valoarea de 5 mii de lei, pentru 12 luni precedente de la data depunerii cererii pentru compensaţie. Totodată, persoanele care au beneficiat de facilităţilor respective în sezonul rece 2018-2019, vor depune doar cereri de confirmare, prin care vor declara că venitul global este mai mic de 3000 lei, iar componenţa familiei a rămas fără modificări.

De asemenea, a fost prelungit termenul de funcţionalitate a Regulamentului existent privind compensarea cheltuielilor persoanelor defavorizate din municipiul Chişinău la efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale şi resursele energetice, până la data de 1 iunie 2020.

Valoarea ajutorului acordat la plata resurselor energetice constituie 40% din costul facturii respective, iar compensaţia acordată de municipalitate beneficiarilor este de circa 450 lei. Pe parcursul anilor, numărul beneficiarilor de compensaţie la agentul termic este de circa 30 mii de persoane şi respectiv, de 40 de mii de beneficiari, pentru compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

Depunerea actelor se face la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (nr. 1-23); la gestionarii fondului de locuinţe (asociaţiile de coproprietari în condominiu, asociaţiile proprietarilor locuinţelor privatizate, cooperativelor de construcţii a locuinţelor şi blocurile locative departamentale, pentru cetăţenii care locuiesc în blocurile gestionate de acestea; la preturile de sector (pentru cetăţenii care locuiesc în sectorul particular), la primăriile oraşelor, satelor (comunelor), din componenţa municipiului Chişinău, pentru cetăţenii din teritoriile administrative respective. 

Compensarea cheltuielilor se stabileşte începând cu deschiderea sezonului rece şi până la finele perioadei respective, iar depunerea actelor de către beneficiari are loc pe durata sezonului termic în curs, însă calculul se va face pentru întreaga perioadă.

Familiile cu venituri mici, de rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic, beneficiază, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

Persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuinţe pe teritoriul municipiului Chişinău nu pot beneficia de suport financiar la efectuarea plăţilor pentru serviciile comunale şi resurse energetice.

Similare
RECOMANDĂRI