Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fermierii, doborâţi de secetă. Mii de hectare de porumb din raionul Drochia au fost compromise

Mii de hectare de porumb din raionul Drochia au fost compromise de seceta cumplită din acest an. Fermierii spun că din 2007 nu au mai avut de înfruntat asemenea condiţii nefaste. Nu-şi pun mari speranţe în ajutorul de la autorităţi şi caută singuri soluţii. Un lucru este cert, mulţi dintre ei nu vor contribui cu nimic la completarea rezervei de stat.

În această situaţie grea sunt zeci de fermieri. Anatolie Nicu spune că nici seceta din 2007 nu i-a compromis cultura în asemenea proporţii. Din cele 80 de hectare de porumb, crescut în condiţii eco, în acest an nu va avea roadă.

„Erau si 9 tone, in medie 6 tone la ha strangem. Asa seceta a fost in 2007, cand tot am pierdut campuri intregi de porumb si sfecla de zahar am pierdut”, a spus ANATOLIE NICU, agricultor.

n consecinţă, după multă muncă agricultorii nu s-au ales cu niciun rezultat. În acest an, cei mai mulţi fermieri spun că nu vor avea nimic de livrat nici pentru rezerva de stat.

„În rezerva de stat nu avem ce da. Am achitat cotasii si pentru semninta ramne. Ramne foarte putin”, a declarat PAVEL CEBOTARI, administrator întreprindere agricolă.

Dacă în anii precedenţi se plângeau de preţul prea mic, în acest an ar fi mulţumiţi de cât primesc, dar nu au ce vinde. Prin urmare, sunt în căutarea soluţiilor pentru a-şi achita datoriile faţă de creditori.

„Avem credite, alti creditori cu samanta si ei trebuie sa ne achitam. depinde ce strangem de la doua grupe. A fost o varianta cu banca ca sa luam un alt credit casa achitam datoriile”, A SPUS ANATOLIE NICU, agricultor.

În raionul Drochia, anul acesta s-a cultivat porumb pe 9.600 de hectare.
Similare
RECOMANDĂRI