Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Forţa de muncă, o problemă acută a Republicii Moldova

Statul vrea să susţină întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova să implementeze practici prietenoase cu mediul înconjurător. Însă afacerile mici sau în curs de dezvoltare se confruntă cu alte probleme decât cele de natură ecologică.

Antreprenorii spun că lipsa forţei de muncă şi a materiei prime locale îi împiedică să îşi dezvolte afacerile şi să iasă pe piaţa externă.

Igor Golban este un tânăr antreprenor care doreşte de mai mulţi ani să îşi extindă afacerea pe piaţa externă, este interesată de produsele eco. Nu are, însă, suficientă marfă în stoc pentru a începe să vândă în străinătate. 
 
„Problema pe care o avem acum este forţa de muncă, care e foarte foarte dificilă şi va fi în continuare - materia primă care tot mai puţini agricultori care cultivă în sisteme ecologice, practic toată activitatea noastră este axată pe producţia ecologică. Este o criză fiindcă lumea cultivă în sistem tradiţional şi pe noi mai multe ne interesează produsele care sunt certificate”, a spus IGOR GOLBAN.

 Pentru a găsi o soluţie la problema forţei de muncă, antreprenorul vrea să-şi automatizeze producţia, astfel încât să nu mai depindă de resursele umane.
 
„Suntem nevoiţi să automatizăm, practic, toate procesele ce ţin de producere de ambalare de împachetare ca să nu depindem atâta de factorul uman de forţă de muncă.”, a menţionat IGOR GOLBAN.
 
Deocamdată, autorităţile nu au soluţii concrete pentru a rezolva problema lipsei forţei de muncă. Ministrul Economiei şi Infrastructurii caută o rezolvare, împreună cu alte ministere.
 

„Vedeţi aşa s-o primit era "modna" cum se spune în anii precedenţi se duceau la jurişti la economişti dar ingineri nu avem. Chiar şi sectorul IT, unde cunoaşteţi, nivelul de salarizare tot este lipsit de muncă, da trebuie să vedem cu ministerul Educaţie noi deja lucrăm în această direcţie noi să facem platou şi să arătăm care sunt meseriile şi profesiile pe care noi le solicităm”,  a declarat ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii.
 
Una din cerinţele pietelor externe este certificarea ecologică a produselor. În acest scop a fost lansat şi Programul de ecologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii, care va include trei componente de suport pentru antreprenori. Printre acestea se regăseste şi un sprijin fianciar care îi va ajuta la îmbunătăţirea afacerilor şi pe segmentul ecologic.

„Noi, din start ne dăm seama şi am abservat că companiile nu sunt gata sunt la început de cale dar componenta 1 înglobează şi acţiuni de consultare, de conştientizare, de învăţare a IMM-urilor pentru că vor trece şi printr-un program de instruire”, a precizat IULIA COSTIN, director general, ODIMM.
 
Prin intermediul acestui program vor fi selectate 150 de companii pentru finanţare. Acestea vor fi ajutate şi informaţional de Organizaţia pentru Dezvoltare Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Bugetul total se ridică la 60 de milioane de lei, pentru întreaga perioadă de implementare.
 
Similare
RECOMANDĂRI