FOTO. Copii refugiaţi din Ucraina, studiază online în prima clasă deschisă într-un centru de plasament din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Copii refugiaţi din Ucraina, studiază online în prima clasă deschisă într-un centru de plasament din R. Moldova

La centrul de plasament de la Sanatoriul Provizoriu de Bază Î.S. „CONSTRUCTORUL” din mun. Chişinău a fost amenajată prima clasă de studii online pentru copii refugiaţi din Ucraina. În clasă au fost aduse bănci, rechizite şcolare şi 20 de laptopuri care asigură accesul copiilor la platformele de educaţie online, astfel ca aceştia să poată continua studiile cu profesorii şi colegii lor din Ucraina.

Majoritatea elevilor sunt în clasele primare şi se află în clasă în două schimburi pe zi: de dimineaţă pentru orele online cu profesorii din Ucraina şi după prânz pentru a pregăti temele pentru acasă, proiecte de lecţie şi pentru a se juca.

Ecaterina Kornienko este din Odesa şi, împreună cu copiii săi de 10 şi, respectiv, 4 ani, a ajuns în R. Moldova la începutul lunii martie. Deja de trei săptămâni se află în centrul de plasament de la „Constructorul” şi a acceptat cu drag să fie supraveghetoare şi să ghideze elevii în timpul lecţiilor online.

„E război, dar viaţa continuă şi trebuie să muncim şi să învăţăm. Educaţia online este o realitate nouă şi poate, în aşa fel, aceşti copii vor învăţa să se adapteze mai uşor la alte situaţii dificile din viaţa lor”, spune Ecaterina.

Svetlana Ţurcanu, Secretar general adjunct al Guvernului, a ţinut să sublinieze că „d upă mai mult de o lună în care Guvernul a depus tot efortul pentru a identifica, autoriza şi asigura centrele de plasament pentru refugiaţi cu tot necesarul, în ultimele săptămâni, punem accentul pe asigurarea accesului la educaţie pentru cei peste 47 de mii de copii refugiaţi. Examinăm diferite forme de încadrare - educaţie online cu profesorii din Ucraina sau încadrare în şcolile din Republica Moldova”.

În perioada următoare vor fi adaptate pentru educaţie online alte două spaţii din centrele de plasament din ţară. Clasele sunt asigurate cu echipament tehnic, mobilier şi rechizite de organizaţiile neguvernamentale internaţionale Moldova World Children’s Fund, SmartAid, Centrul Internaţional de Colaborare şi Dezvoltare „Phoenix”, dar şi agenţi economici.

„Este foarte important ca elevii din Ucraina să continue educaţia lor şi să reuşească să termine anul şcolar. În acest moment, avem buget pentru încă două clase, cu câte 20 de computere. Este un proiect pilot şi pe baza acestor exemple vom căuta donatori pentru a deschide şi mai multe clase în alte centre de plasament din Moldova. Este un parteneriat eficient dintre Guvern, ONG-uri şi agenţii economici dispuşi să ajute copiii din Ucraina să înveţe şi pe timp de război”, a spus John N. Maxemchuk, vicepreşedintele Moldova World Children’s Fund.

„Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC) colaborează cu toate organizaţiile interesate de a crea condiţii bune pentru refugiaţii din Ucraina. În acest sens, am acordat tot suportul necesar organizaţiei Moldova World Children’s Fund pentru a identifica spaţiul şi a amenaja această clasă de educaţie online”, a menţionat colonelul Adrian Efros, şeful CUGC.

La centrul de plasament deschis în incinta Sanatoriului Provizoriu de Bază Î.S. „CONSTRUCTORUL” se află în prezent 100 de refugiaţi, dintre care circa 50 sunt copii. Toată informaţia despre accesul la educaţie al copiilor refugiaţi, poate fi găsită aici.












Similare
RECOMANDĂRI