Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gheaţa şi chiciura au făcut prăpăd prin unele zone ale Chişinăului

Gheaţa şi chiciura formată după ploaie au făcut prăpăd prin unele zone ale Chişinăului. Zeci de arbori au fost doborâţi la pământ, iar crengile au blocat troatuarele şi au făcut traficul dificil. Este pericol pe străzi, la tot pasul, fie din cauza ţurţuriloe, fie a gheţuşului sau a gropilor acoperite cu apă. Mai mulţi cetăţeni au fost răniţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Meteorologii au prelungit codul galben de îngheţ, până mâine, la prânz.

Ploaia urmată imediat de îngheţ este un fenomen meteorologic extrem de periculos iar locuitorii Chişinăului au mai trecut printr-o astfel de experienţă în aprilie 2017. Aşa a fost şi azi iar chiciura formată peste noapte a create mari probleme. Mulţi copaci au cedat şi s-au prăbuşit peste maşini.

Chişinăul e plin de pericole. Sunt o mulţime de crengi căzute la pământ iar unele au blocat trotuarele. Autorităţile nu prea au făcut nimic deocamdată. În unele zone, crengile pline cu gheaţă atârnă de cablurile de electricitate şi le pot rupe, ba chiar pot crea probleme în circulatia treleibuzelor.

Chiar şi pe parcursul zilei pericolele  îi păşteau pe trecători la orice pas. Crengile continuau să cadă,  iar zăpada să scuture de copaci şi acoperişuri.

Poleiul de pe străzi a dat mari bătai de cap şoferilor şi pietonilor. Doar în ultimele 24 de ore, la Institutul de Urgenţă din Chişinău au venit 79 de oameni care aveau nevoie de îngrijiri medicale. 19 dintre aceştia au fost internaţi în stare gravă.

Autorităţile spun că pe timpul nopţii au intervenit în 23 de locuri pentru deblocarea drumurilor. Operaţiunile continua şi acum. Reprezentnaţii Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă atenţionează cetăţenii să fie precauţi.

„Oamenii sunt îndemnaţi să evite porţiunile de drum unde copacii sunt încărcaţi cu zăpadă şi gheaţă şi să-şi supravegheze copii în drum spre şcoală. Salvatorii atenţionează şi asupra pericolului aflării în preajma bazinelor acvatice. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu încălzirea vremii în perioada 9 -11 februarie Centrul Hidrologic prognozează distrugerea treptată a formaţiunilor de gheaţă”, a spus LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă IGSU.

Dacă vremea caldă va da o mână de ajutor autorităţilor, şi cetăţenii sau reprezentanţii firmelor care au locuinţe sau sedii la stradă ar trebui să pună mâna pe lopeţi şi, ca nişte buni gospodari, să cureţe trotuarele de zăpadă şi gheaţă.
Similare
RECOMANDĂRI