Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a promis majorarea alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi

Alocaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi majorate cu 40 la sută. Promisiunea a fost făcută de ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În Republica Moldova sunt peste 176 mii de persoane cu dizabilităţi, printre care şi 10 mii de copii, ceea ce reprezintă, în total, 6,6% din populaţia ţării.

„În cazul persoanelor cu dizabilităţi severe cuantumul alocaţiilor constituie 323 de lei. Majorarea pe care ne o propunem cu 40% va genera un cuantum de 647 de lei, în cazul dizabilităţilor accentuate este 302 de lei majorarea va fi de 604 lei, iar în cazul dizabilităţilor medii, actualmente persoanele primesc lunar 215 lei,  după majorare va fi 431 de lei”, a spus VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministrul a mai declarat că, tinerilor până în 23 de ani, cu grad de dizabilitate severă, vor primi o alocaţie socială de 809 lei.

„Există un grup de persoane care din motive obiective nu au realizat un stagiu de cotizare, din cauza vârstei şi aici intervenim, astfel încât persoanele cărora li s-a stabilt un grad de dizabilitate sever şi au o vârstă de până la 23 de ani, li se va stabili o alocaţie socialiă în cuantum de 100% din pensia minimă de dizabilitate existentă”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

O altă iniţiativă legislativă prevede ca de la 1 ianuarie 2020 să fie alocat un suport unic de 700 de lei pentru toţi beneficiarii de pensii şi alocaţii sociale care primesc acum sub două mii de lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI