Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul a votat Legea Salariilor, iar proiectul va ajunge în Parlament

După doar trei săptămâni de la anunţul făcut de liderul PD, Vlad Plahotniuc, reforma salariilor trece de votul Guvernului. Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi proiectul de lege care majorează salariile a peste 150 de mii de bugetari. Cel puţin asta anunţă ministrul de Finanţe şi premierul, pentru că proiectul a fost făcut public cu doar câteva minute înainte de aprobare. Deputaţii din opoziţia parlamentară spun că proiectul este unul electoral.

Noua formulă de calcul a salariilor în sectorul bugetar ar trebui să pună toţi funcţionarii pe acelaşi cântar. Până acum, modul de stabilire a retribuţiilor în sectorul public era dictat de legi diferite, în funcţie de domeniul salariatului. Pentru judecători şi procurori modul de calculare permitea o creştere mai rapidă a salariului, iar pentru alte categorii de bugetari acest lucru se întâmplă mult mai anevoios. Cu noua lege, nimeni nu va avea un salariu mai mic de două mii de lei, promit sus şi tare autorităţile.

Proiectul urmează să ajungă rapid şi pe masa deputaţilor. Nimeni nu neagă că e nevoie de o creştere salarială în sectorul bugetar doar că nu în prag de alegeri, spun deputaţi din opoziţie.

Reprezentanţii guvernului spun că proiectul a fost început încă din luna iunie a anului trecut.

Astăzi, cel mai mic salariu în instituţiile publice este de 1200 de lei, adică mai puţin de 60 de euro. Cel mai mare e de peste 35 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproape 1700 de euro. Prin reforma aprobată de guvern va creşte salariul minim cu doar câţiva lei, dar nu va ajunge să valoreze 100 de euro.
Similare
RECOMANDĂRI