Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Joia Mare gospodinele coc pasca şi vopsesc ouă

Aroma de cozonaci se simte astăzi peste tot. E Joia Mare, ziua în care gospodinele încing cuptoarele, coc pască, cozonaci şi vopsesc ouă. Acestea vor fi sfinţite în noaptea Învierii. Tradiţia este respectată în mai toate satele din Republica Moldova.

Forfotă mare în familia Grebanos din Şolcani, raionul Soroca. În Joia Mare, gospodina casei s-a trezit în zori pentru a pregăti aluatul. Pasca trebuie framântată din faină de calitate înaltă, condimentată cu bunătate şi credinţă.

 După ce este frământat timp de câteva ore, aluatul pufos poate fi împletit.
 
Doamna Valentina a prins Secretul unei păscuţe bune de la mama ei. De mică, împreuna cu sora Elena, îşi ajutau mama în preajma Paştelui, iar acum, peste ani, coc pasca tot împreună.
 
Spre deosebire de cozonac, care este dulce, pasca se face cu umplutura de brânză, neapărat de vaci. În mijloc se face semnul crucii.

Până se coace pasca la cuptor, gospodinele vopsesc ouă, după tradiţia familiei.
 
 Ouăle au ieşit de minune. Între timp s-a copt şi pasca.

Pasca, rumenă şi frumoasă, alaturi de ouăle roşii, va fi pusă în coşul de Paşte pentru a fi sfinţite în Noaptea Învierii, după care vor lumina masa de sărbătoare.
Similare
RECOMANDĂRI