Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În R. Moldova un loc de veci ajunge să coste şi cât o garsonieră

În capitala celei mai sărace ţări din Europa, un loc de veci ajunge să coste şi cât o garsonieră. În cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău, sunt cavouri care costă şi şase mii de euro adică aproape o mie de euro metru pătrat. Directorul "Combinatului Servicii Funerare", susţine că terenul pe care au fost construite cavourile nu le aparţine şi a fost înstrăinat de fosta conducere.

La intrarea în cel mai mare cimitir din Europa, îţi sare în ochi un loc cu totul special. Câteva sute de morminte, de fapt cavouri de lux, se vând ca la piaţă. Pe pietrele grele din beton sunt trecute şi numerele de telefon, pentru cei interesaţi de o locuinţă pe lumea cealaltă. Am sunat şi noi pentru a afla cât costă un cavou cu mai multe locuri, într-un cimitir public.

COMERCIANT CAVOURI: "Se Consideră de 9 locuri, 3 în stânga, trei în dreapta, şi o chestier de asta costă 6 mii de euro. Un cavou de-aista întreg. El e gândit pentru nouă persoane dar bine adică… oamenii bagă… Cavoul pentru ce se face, pentru dinastie, pentru familie, pentru toate rudele. Îi pun acolo ca să fie împreună. Acum mulţi oameni deja, care din Cahul, care din Edineţ, nu mai umblă, ştiţi cum, îi dezgroapă pe părinţi, îi aduc încoace, ca să nu umble cu blajinii, încolo-încoace."

Pe un site de anunţuri din Republica Moldova, am găsit câteva garsoniere care costă cam tot atât cât un cavou la cimitir.

Am mers şi la Combinatul Municipal Servicii Funerare pentru a întreba cine vinde locurile de veci, la preţuri de mii de euro. Directorul întreprinderii susţine că activitatea agentului economic este perfect legală şi se face în baza unui contract dintre Primărie şi antreprenor, semnat de fosta conducere, în urmă cu 13 ani.

LUDMILA BOŢAN, director, Î.M. "Combinatul Servicii Funerare": „Persoana care în 2008 a rezervat, a arendat acest teren, construieşte cavoruile şi solicită plata pentru construcţia cavoului, deci pentru serviciile care le oferă el. Dar nu pentru terenul care ne aparţine. Terenul a fost achitat anterior. S-a făcut schimbul ăsta. El a instalat acele rezervoare de apă cu Robinet, şi în schimb i s-a oferit terenul în care el poate să-şi execute lucrările de construcţie pentru cavouri."  

Pentru muritorii cu venituri modeste, în cele zece cimitire din Chişinău sunt stabilite alte taxe pentru înmormântări şi rezervări. Nici acestea nu sunt pentru buzunarul tuturor.

LUDMILA BOŢAN, director, Î.M. "Combinatul Servicii Funerare": „Dacă cimitirul Central, tariful pentru înhumarea curentă este de 1500, rezervarea este de 5500. La Sfântul Lazăr, înhumarea este de 1000 şi rezervarea 4 mii. La celelalte cimitire 700 de lei şi rezervarea 1500." 

Diferenţa dintre tarifele pentru înhumare şi rezervare este explicată prin faptul că înmormântarea este o necessitate, în timp ce rezervarea, o asigurare a faptului că persoana va avea locul de veci droit în caz de deces. Locurile rezervate pentru morminte nu pot fi comercializate, în caz că solicitantul se răzgândeşte. Ele trec, conform unui grafic, următorului de pe listă. Taxa anuală pentru întreţinerea unui mormânt este de 120 de lei, iar întreţinerea celor 10 cimitire din Chişinău costă, anual 22 milioane de lei, bani pe care Combinatul îi acumulează din taxe.

În concluzie, este scump nu doar să trăieşti, în Republica Moldova, dar şi să mori. Nu peste tot însă.

La 160 de kilometri de Chişinău, în satul Sturzovca, raionul Glodeni, găsim o cu totul altă realitate. Un cimitir părasit a devenit, între timp, păşune pentru vite. Aici, de multă vreme nu a mai fost înmormântat cineva. Nici gratuit, nici cu plată. Explicaţia este simplă.

„Tinerii, mulţi au plecat. În jur, jumătate din case, sunt părăsite. Şi aici şi acolo. Oamenii în etate nu sunt în stare să poată îngriji”.

Din 1961, cimitirul este nefuncţional, deci părăsit, deoarece nimeni nu are grijă de morminte. În urmă cu 15 ani, preotul din sat a solicitat Primăriei permisiunea ca biserica din localitate să administreze cimitirul. A fost însă refuzat.

Preot VICTOR GULEAC, sat Sturzovca: „Primăria nu a găsit argumente legale prin care s-ar fi putut transmite administrarea cimitirului. Din aceste motive, cimitirul se află în balanţa primăriei. Primăria răspunde de salubrizare”.

În Chişinău, în cel mai mare cimitir din Europa, anual sunt înmormântaţi până la cinci mii de oameni. Directorul Combinatul Servicii Funerare crede că titlul de cel mai mare cimitir nu este deloc unul onorabil iar dacă extinderea va continua, vom lăsa moştenire hectare de morminte. Construcţia unui crematoriu ar salva situaţia. Solicitări sunt multe, însă legislaţia, deocamdată, nu permite acest lucru.

LUDMILA BOŢAN, director Î.M. "Combinatul Servicii Funerare": „În afară de acele urne pe care le primim  de peste hotare, deja cu cenuşa, cu defunctul incinerat, mai sunt personae care decedează aici la noi în ţară, şi sunt transportaţi fie la Odessa, fie la Bucureşti, şi sunt aduse înapoi, pentru înhumare, la Chişinău." 

Două companii de pompe funebre din Republica Moldova oferă servicii de incinerare în Ucraina, cu o taxă de aproximativ 500 de euro. Reprezentanţii firmelor au refuzat să ne vorbească despre serviciile pe care le prestează. Însă, de pe site-ul unei firme aflăm că

SERVICII DE INCINERARE: "În ziua incinerării, automobilul cu corpul neînsufleţit, însoţit de rude şi prieteni, pleacă la Odesa. La sosirea în crematoriu, pe parcursul a 2-3 ore (conform contractului fără rând), are loc ritualul incinerării. (…) Acest ritual poate fi efectuat şi în absenţa rudelor decedatului. Este necesar de a oferi reprezentantului nostru o procura."

Cealaltă companie publică lista serviciilor pentru procedura de incinerare a defunctului, contra sumei de 450 de euro.

SERVICII DE INCINERARE

- Perfectarea tuturor actelor necesare pentru trecerea frontierei
- Sicriu pentru transportarea decedatului
- Transportarea decedatului din Chişinau la crematoriul din Odesa
- Incinerarea în crematoriul din Odesa
- Urna mortuară
- Transportarea urnei cu cenuşă în Chişinău

LUDMILA BOŢAN, director Î.M. "Combinatul Servicii Funerare": „Foarte multe solicitări avem pentru incinerări. Acest proiect de lege în care am inclus un compartiment întreg pentru construcţia şi activitatea crematoriului a fost înaintat tot de către noi. Am lucrat împreună cu juriştii, încă din 2016."

Iniţiativa legislativă a fost blocată însă, după ce Mitropolia Moldovei a reacţionat negativ. Cimitirul Sfântul Lazăr se întinde pe o suprafaţă de 200 de ha, potrivit unor date mai vechi. Are peste 300.000 de morminte. În anul 2011, canalul HBO România a realizat un film documentar în cimitir despre activitatea groparilor care muncesc aici
Similare
RECOMANDĂRI