În Republica Moldova au fost lichidate toate focarele de pestă porcină africană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Republica Moldova au fost lichidate toate focarele de pestă porcină africană

Toate focarele de pestă porcină africană (PPA) din Republica Moldova, înregistrate la porci domestici, au fost lichidate. Despre aceasta a declarat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) după ce a ridicat luni, 11 noiembrie, restricţiile aplicate la ultimul focar de PPA din Comrat.

“Este un succes care se datorează implicării Guvernului, autorităţilor publice locale şi conlucrării interinstituţionale între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Agenţia “Moldsilva”, Inspectoratul General de Poliţie, Departamentul Trupelor de Carabinieri”, au explicat surse de la ANSA.

Pe parcursul anului 2019, în ţara noastră au fost înregistrate 30 de focare de PPA, dintre care 26 la porcii domestici întreţinuţi în gospodăriile casnice, fiind nimiciţi din cauza bolii 402 porci şi 13 mistreţi. Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat pe data de 26 septembrie, fiind identificat într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau întreţinuţi 40 de porci.

ANSA atenţionează că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent, având în vedere că în ţările vecine apar noi şi noi focare de pestă porcină. “Nu utilizaţi în hrana porcilor resturi culinare care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane. Nu procuraţi produse alimentare din carne de porc din ţările vecine, deoarece la frontieră produsele vor fi confiscate şi distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă”, avertizează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. 

Agenţia solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari în cazul îmbolnăvirii sau pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreţi  şi, totodată, recomandă respectarea cerinţelor minime de biosecuritate stabilite prin hotărâre de guvern.

Similare
RECOMANDĂRI