Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Secţiile de Terapie Intensivă din Chişinău sunt pline cu bolnavi de COVID-19

În Secţiile de Terapie Intensivă din Chişinău nu mai sunt locuri pentru bolnavii de COVID-19. La Spitalului Clinic Municipal Sfântul Arhanghel Mihail este o luptă permanentă împotriva virusului. Sunt mulţi pacienţi, se aud gemete şi rugăminţi pentru a le salva viaţa. Tot spitalul s-a reprofilat. Aici sunt trataţi doar pacienţii în stare gravă. Medicii avertizează din nou că dacă populaţia nu va conştientiza gravitatea problemei şi nu se va vaccina, numărul victimelor va fi foarte mare. Urmăriţi un reportaj despre crunta realitate a pandemiei realizat de Irina Mihailici şi Gheorghe Vasluian.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Suntem la Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail din Chişinău. Noi ne-am echipat corespunzător acum este schimbul de ture şi mergem să vedem cum defapt arată un spital la limita capacităţii funcţionării.”

Şefa unităţii de primiri urgente, Veronica Ţugulschi, ne arată toate etapele internării. Pacienţii ajung în triaj, sunt înregistraţi, se fac verificări şi apoi sunt repartizaţi în funţie de gravitatea bolii.

VERONICA ŢUGULSCHI, şef Unitatea de Primiri Urgenţe, Spitalul "Arhanghel Mihail": „Iată pacienţii vin destul de gravi au necesar de oxigen aici este zona verde cât de cât pacinţii sunt stabili. Este o pacientă gravă care hiar dacă este în zona verde oricum are nevoie de oxigen.”

 În zona galbenă începe coşmarul. Toţi pacienţii în stare gravă sunt conectaţi la aparatele de oxigen.

VERONICA ŢUGULSCHI, şef Unitatea de Primiri Urgenţe, Spitalul "Arhanghel Mihail": „Această doamnă se află 24 din 24 la oxigen, fără oxigen nu ar fi până acum.”

În zona roşie, cazurile sunt şi mai grave. Pacienţii privesc spre aparatele de oxigen ca la unica şansă de salvare.

VERONICA ŢUGULSCHI, şef Unitatea de Primiri Urgenţe, Spitalul "Arhanghel Mihail": „Pacienetul nostru se uită la monitor când vede că are saturaţia 90 vrea să mănânce, când vede că cade la 70 cade în depresie. Toate acestea sunt nişte lucruri groaznice, în orice moment dumnealui ştie că poate să se întâmple ceva.  Astăzi l-aţi prins într-un moment un pic mai uşor, dar dacă domnul Vasile scoate masca şi un pic mănâncă la cât cade oxigenul? – La 78.”

Tot spitalul este în alertă maximă. Totul a fost reamenajat pentru a se interna doar pacienţi infectaţi cu COVID-19. Acum sunt 300 de bolnavi dar fluxul de pacienţi este foarte mare. Zilnic sunt peste 30 de internări şi cam tot atâtea externări.

VERONICA ŢUGULSCHI, şef Unitatea de Primiri Urgenţe, Spitalul "Arhanghel Mihail": „Din 35 de pacienţi la ziua de ieri sunt doar 5 pacienşi vaccinaţi. Maxim 20% din pacienţii care vin la noi sunt vaccinaţi. Suntem plini cu pacienţi gravi.”

La Terapie Intensivă tensiunea e la valori maxime. Aici viaţa atârnă de un fir de aţă. Nu mai deosebim medic de asistent sau infirmieră. Se văd doar oameni în combinezoane albe care aleagă de la un pacient la altul.

Ca în orice luptă sunt invingători şi invinşi. Virusul nu iartă pe nimeni iar Cornelia Voitic, cadru medical de 27 de ani, este marcată emotional pentru fiecare pierdere.

La ATI nu e clipă de răgaz. Asistenţii sunt cu ochii mereu pe monitoare.

CRISTINA MÎŢU, asistent medical: „Medicamentos oferim la maximum, dar după cum vedeţi facem şi noi tot ce este posibil. Funcţiile vitale la fel, monitorizăm tensiunea, saturaţia, sunt pacinţi la măşti pap şi mască simplă. Doi asistenţi îi acordă ajutor. – Aici a scăzut saturaţia şi a fost nevoie de a fi intubat, de pus la respiraţie artificială.”

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: „Am petrecut jumptate de oră în terapie intensivă. Aici este un scenariu destul de sumbru. Foarte mulţi sunt intubaţi, respiră doar la aparate. Vedem medicii care lucrează din răsputeri pe când afară nimenu nu respectă distanţa socială, nu poartă măştile şi nici nu se vaccinează. Este foarte important ca să avem grijă de noi şi de cei din jur ca să nu ajungem aici.”
Similare
RECOMANDĂRI