Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În sudul R. Moldova au fost lansate patru trasee pentru turiştii care vor să descopere cultura, tradiţiile şi bucătăria găgăuză

În sudul Republicii Moldova au fost lansate 4 trasee pentru turiştii care vor să descopere cultura, tradiţiile şi bucătăria găgăuză. Primii 16 sportivi amatori, pasionaţi de alergare şi ciclism au testat traseele şi confirmă că merită să porneşti la drum pentru a descoperi secretele regiunilor de sud ale Republicii Moldova. Implementarea proiectului a fost posibilă datorită finanţării oferite de către USAID Moldova.

O vinărie din satul Slobozia Mare a fost punctul de plecare spre cele 4 trasee turistice din sudul Republicii Moldova. Pe jos sau pe două roţi, participanţii au pornit într-o călătorie de gust şi savoare. Prima destinaţie a fost o pensiune din localitatea Văleni. Gazdele şi-au întâmpinat oaspeţii cu vin rece, cu muzică lăutărească şi cu focul încins în vatră.

Şi cum plăcintele sunt cartea de vizită a turismului din Republica Moldova, vizitatorii n-au scăpat fără un masterclass la copt plăcinte. Traseele sunt perfecte pentru alergători ciclişti sau pentru cei pasionaţi de drumeţii. E loc pentru descoperiri în sudul Republicii Moldova atât pentru străini, cât şi pentru localnici.

IULIAN BERCU, ultramartonist: „Fiecare îşi poate tăia din oricare din aceste 4 trasee, un segment pe care să facă şi mişcare I gustos să mănânce, dar şi să servească un pahar de vin. "

ALIONA ARTEMIEV, Ucraina: „A fost foarte interesant să parcurgem traseul, să descoperim sudul Moldovei, să vedem cultura, arhitectura, bunătatea şi ospitalitatea poporului vostru."

ALEXANDRU LEBEDEV, partcipant: „Traseul de azi a fost unul foarte calm, plat şi am avut timp frumos, priveliştea frumoasă, pe de o parte lacul, pe alta casele ţărăneşti şi dealuri pe care doar în sud poţi să le vezi"

Cele 4 trasee turistice însumează 173 de kilometri de drum bine marcat cu indicatoare ecologice. Şi asta nu este tot ce au făcut cei de la Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova. Aceştia i-au învăţat pe localnici că turismul înseamnă, în primul rând o colaborare bună între agenţii economici şi autorităţile publice locale.

NATALIA ŢURCANU, director executiv, ANTRIM: „ Pentru că turistul când vine să descopere o localitate, nu poate o pensiune, fără o vinărie şi fără un muzeu local să-şi prezinte oferta turistică."

Iar o ofertă truristică bună, înseamnă locuri de muncă şi bani investiţi în economia locală.

VALENTINA CARASTAN, primarul satului Slobozia Mare: „Odată cu dezvoltarea turismului, dezvoltăm economic şi localitatea şi zona luncii Prutului de Jos. "

 Ministerul culturii promite politici mai bune pentru dezvoltarea turismului din Republica Moldova.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat, Ministerului Culturii: „Vrem să susţinem atât procesul de creare şi dezvoltare, vrem să susţinem procesul de promovare a turismului şi împreună cu comunităţile locale şi primăriile şi vinăriile să asigurăm implementarea proiectului de dezvoltarea zonelor turistice naţionale.”

Proiectul celor 4 trasee turistice din sudul Republicii Moldova a fost finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, un susţinător fidel al turismului local, sector puternic afectat de crize.

SCOTT HOCKLANDER, directorul misiunii USAID Moldova: „Ne aflăm într-o perioadă foarte dificilă, aşa cum invazia Rusiei în Ucraina a avut un impact enorm asupra tuturor sectoarelor, în special asupra turismului. Şi asta se întâmplă când vine o altă perioadă dificilă, după ce ne-am confruntat şi cu pandemia de Covid 19."

Hărţile celor 4 trasee pot fi descărcate pe siteul moldova.travel, iar organizatorii promit experienţe de neuitat pe oricare din traseul ales.
Similare
RECOMANDĂRI