Indexarea pensiilor chiar şi atunci când inflaţia este sub 2%. Ce mecanism se propune
Vizualizari:

Indexarea pensiilor chiar şi atunci când inflaţia este sub 2%. Ce mecanism se propune

Guvernul ar putea indexa pensiile chiar şi atunci când rata inflaţiei înregistrate semestrial este sub 2%. Un proiect care oferă Executivului acest drept a fost înregistrat în Parlament.

Astfel, documentul spune că în asemenea situaţii, indexarea pensiilor se va face în baza indicelui preţurilor de consum la produsele alimentare cu frecvenţă înaltă de consum în rândul pensionarilor, medicamente, precum şi tarifelor la servicii comunale, cu condiţia că coeficientul de indexare va fi mai mare decât rata inflaţiei înregistrate corespunzător, scrie Bizlaw.

În conformitate cu prevederile Legii privind sistemul public de pensii, pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie şi la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie rata inflaţiei înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflaţiei înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabileşte de către Guvern.

Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, autorităţile au planificat indexarea pensiilor de la 1 aprilie 2021 cu 0,6%, ceea ce reprezintă rata inflaţiei prognozată pentru ultimul semestru al anului 2020 şi la 1 octombrie 2021 cu 0,2%, ce reprezintă rata inflaţiei prognozată pentru primul semestru al anului 2021.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul anului, pensia medie pentru limită de vârstă era de 2.067,55 lei. Prin urmare, pensiile ar urma să fie majorate, în medie, cu 12,4 lei. Totodată, conform ultimelor date ale Biroului Naţional de Statistică, în semestrul doi al anului 2020 s-a înregistrat o deflaţie de 0,69%. O situaţie similară ar putea înregistra şi în primul semestru al anului curent. Prin urmare, deputaţii spun că pensiile nu vor fi indexate, dacă se va aplica mecanismul actual.

Similare
RECOMANDĂRI