Japonia oferă peste 140 de mii de dolari pentru echiparea a două instituţii medicale din ţară
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Japonia oferă peste 140 de mii de dolari pentru echiparea a două instituţii medicale din ţară

Spitalul Raional Făleşti şi Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineţ vor beneficia de finanţare nerambursabilă, oferită de către Guvernul Japoniei, pentru achiziţionarea echipamentului medical.

În acest sens, ieri au fost semnate contractele de grant pentru implementarea proiectelor de securitate umană KUSANONE, astfel pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Făleşti, a primit asistenţă în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineţ în valoare de 60.504 de dolari.

„Guvernul Japoniei este partenerul de încredere al Republicii Moldova în modernizarea serviciilor medicale. Cei 10 ani de colaborare au adus beneficii multiple şi au demonstrat că un parteneriat înseamnă încredere reciprocă, respectare a principiilor şi îndeplinire a angajamentelor. Datorită programului Kusanone, în multe din instituţiile medicale din ţară avem echipamente moderne, care contribuie semnificativ la calitatea actului medical şi la salvarea vieţilor pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu.

La rândul său, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menţionat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finaţare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securităţii umanitare „KUSANONE" pentru anul 2018, iar instituţiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituţiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.

„Suntem recunoscători pentru faptul că a fost acceptată propunerea noastră de proiect, astfel încât calitatea actului medical se va îmbunătăţi considerabil, iar siguranţa nou-născuţilor şi a mămicilor va spori”, a enunţat directorul Spitalului Raional Edineţ, Guţu Anatolie.

Odată cu semnarea grantului SR Făleşti va fi dotat cu scaner ultrasonor obstetrical cu funcţie Doppler, ventilator pulmonar neonatal/pediatric, monitor neonatal pentru funcţii vitale, aspirator, cântar electronic neonatal, lămpi pentru fototerapie, pătucuri pentru nou născuţi, incubator neonatal, pulsoximetru portative neonatal, iar SR Făleşti cu sistem videoendoscopic şi ultrasonograf, astfel încât capacitatea instituţiilor de a oferi asistenţă medicală calitativă şi eficientă pacienţilor va creşte şi îmbunătăţi.

Anul acesta au fost acceptate patru cereri de aplicare la programul Kusanone, următoarele două aplicaţii transmise, vor avea un răspuns în februarie-martie 2019.

Totodată, menţionăm că sectorul Sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă din cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008, până la moment fiind implementate 37 proiecte în sumă totală de 3.202.027 dolari USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

Similare
RECOMANDĂRI