Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Joia Mare e marcată cu miros de cozonac în satele din R. Moldova. Azi, creştinii coc pască şi vopsesc ouă urmând să le sfinţească la biserică în duminica de Paşti

Joia Mare e marcată cu miros de cozonac în satele din Republica Moldova. Astazi, creştinii coc pască şi vopsesc ouă urmând să le sfinţească la biserică în duminica de Paşti. Tradiţia este respectată cu sfinţenie de gospodine, aşa că azi, s-au apucat de treabă dis-de-dimineaţă.

Forfotă mare în ograda Ninei Manea din Căinarii Vechi, Soroca. Gospodina s-a trezit în zori. Şi-a adus în casă faină de cu seară, ca să stea la cald. Din ea a plămădit cu evlavie şi credinţă un aluat pufos.

NINA gospodină: "Avem o reţetă specială. Avem o lejancă acolo, făina să fie călduţa, de altfel pasca nu iese, dacă e rece. Când eram mici, ţin minte la bunica, faceam pentru pasca asta dulce caş.  Avem caş, avem lapte acru şi ţinem să respectăm tradiţia ca pe timpuri."

Deşi ispita de a le gusta este mare, bunătăţile vor fi păstrate până în noaptea Învierii, când gospodinele le vor duce la biserică, unde vor fi sfinţite. Abia apoi creştinii vor putea gusta din delicatesele pregătite astăzi.

"Brânza o punem de care o avem. Avem şi caş. De data aceasta punem brânza de vaci. Semnul crucii se face pentru că se duce la sfinţit, iar ea simbolizează că Isus Hristos a fost răstignit pe cruce."

Pentru ca munca să fie cu spor, gospodinele deapănă amintiri şi fredonează rugăciuni.

"Imediat ce au încins cuptoarele, gospodinele se apucă de vopsirea ouălor care, de asemenea, este un adevarat ritual. Şi în acest caz, reţeta este moştenită din străbuni."

"Aici am pus corji de ceapă galbenă şi roşie şi le-am înmuia de aseară pentru a se îmuia culoarea. Trebuie să punem şi oţet că să se ţină culoarea. Acus aduc şi oţetul."

VALENTINA vecină: "Ouăle roşii se ung cu slănină pentru ca să lucească şi  mai uşoară să fie coaja."

"Vopsim ouale şi pentru că, iată, băieţii noştri se duc la scrânciob şi duc câte un ou. Vrei de mai multe ori la scrânciob, duci mai multe ouă."

Gazda spune că respectă tradiţia coacerii cozonacilor şi păsculiţelor an de an şi vrea să o transmită din generaţie în generaţie.

NINA gospodină: "Pentru noi e o tradiţie, toată lumea poate să cumpere, dar nu miroase ca şi aceasta de casă: a vatră, cuptor, casă."

Potrivit tradiţiei ortodoxe, vopsitul ouălor simbolizează sângele lui Hristos care dă viaţă lumii. Oul însuşi este simbolul învierii, căci din el se naşte o nouă viaţă.
Similare
RECOMANDĂRI